Kırgızistan bayrağını değiştireceğini duyurdu

Kırgız kültüründe uzun süredir "vefasızlık" ve "hizmetkarlık" sembolü olarak kabul edilen ayçiçeği figürü, son zamanlarda ülkede farklı anlamlar yüklendiği için eleştiri oklarıyla karşı karşıya kalmıştı.

kirgizistan bayrak habermeydan

Kırgızistan bayrağını değiştireceğini duyurdu.

Kırgızistan Parlamentosu, ülke bayrağının değiştirilmesini oylayarak kabul etti. Bu karar, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un da dahil olduğu birçok kişi tarafından eleştirilen bayrağın tasarımının değiştirilmesini öngören yasayı ilk oylamada onayladı. Yeni tasarım, bayraktaki ayçiçeğine benzeyen güneş ışınlarını düzleştirmeyi amaçlıyor.

1992’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra kabul edilen bayrak, geleneksel Kırgız yurt çadırının sarı zirvesini kırmızı bir zemin üzerinde 40 ışınla tasvir ediyordu. Ancak, bu ışınlar son zamanlarda ayçiçeğine benzetildiği için eleştirilere maruz kaldı.

Ayçiçeği, Kırgız kültüründe “vefasızlık” ve “hizmetkarlık” sembolleri olarak görülürken, son zamanlarda “kişisel çıkar için bağlılığını değiştirmeye istekli”, “kararsız” ve “köle ruhlu” bir kişiyi tanımlamak için kullanılan bir simge haline geldi.

Eylül ayında birçok parlamenterin ayçiçeği benzetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Japarov da bir açıklama yapmış ve “Toplumumuzda bayrağımızın ayçiçeğine benzediğine dair yaygın bir görüş var ve ülkenin dizlerinin üzerinden kalkamamasının nedenlerinden biri de bu” demişti.

Exit mobile version