Kanada ile Hindistan arasındaki Nijjar sorunu büyüyor

Hindistan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesinin ardından Hindistan hükümetinin bu olayla ilişkilendirilmesi konusundaki açıklamasını takiben, Kanada'nın üst düzey diplomatını sınır dışı etti.

kanada hindistan habermeydan

Kanada ile Hindistan arasındaki Nijjar sorunu büyüyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dün Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, Hindistan’daki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan’ın olabileceği iddiasında bulundu. Trudeau’nun bu açıklamalarının ardından, iki ülke arasındaki kriz daha da derinleşiyor.

Trudeau’nun sözleri sonrasında Kanada, Hindistanlı diplomat Pavan Kumar Rai’yi sınır dışı etti. Hindistan ise Kanada Başbakanının iddialarını reddederek hızla karşılık verdi ve üst düzey Kanadalı bir diplomatı sınır dışı etti. Hindistan, bu diplomatı ülkeden ayrılması için 5 günlük bir süre verdi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Trudeau’nun açıklamalarının “saçma” ve tamamen “siyasi bir hamle” olduğu belirtildi. Ayrıca, “Hukukun üstünlüğüne güçlü bir şekilde bağlı olan demokratik bir ülkeyiz. Kanada, Hindistan’ın güvenliğini tehdit eden KLF terörist ve ayrılıkçılarına sığınak sağlıyor” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca Kanada hükümetinin, ülke sınırlarında Hindistan’a karşı düzenlenen operasyonlara karşı hızla yasal işlem başlatması gerektiği vurgulandı.

Tansiyon yükselirken, Beyaz Saray’dan da bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Kanadalı ortaklarımızla iletişimimiz sürüyor. Kanada tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanması ve suçluların adalete teslim edilmesi kritik öneme sahip” dedi.

Hardeep Singh Nijjar, aynı zamanda Kanada vatandaşıydı ve 18 Haziran’da Kanada’nın British Columbia eyaletinde maskeli kişiler tarafından aracında öldürülmüştü. KLF, 1987’den beri Hindistan’da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemesiyle bilinirken, örgütün lideri Nijjar, Hindistan tarafından terörist listesine eklenmişti. Trudeau, Kanada istihbaratının “güvenilir” kanıtlar elde ederek Hindistan hükümeti ve Nijjar’ın ölümü arasında bağlantı olduğunu belirterek, “Bir Kanada vatandaşının Kanada topraklarında öldürülmesi olayına herhangi bir yabancı hükümetin karışması kabul edilemez bir egemenlik ihlalidir” ifadelerini kullanmıştı.

Exit mobile version