Joe Biden’ın Talebi Karşılık Buldu ve Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı Cinayeti Dosyası Kapandı!

ABD yargısında dün itibarıyla şok bir karar alındı. Muhammed bin Selman için dokunulmazlık isteyen Biden'ın talebi; davanın düşmesiyle birlikte sonuç buldu.

biden salman

ABD yargısından dün itibarıyla geçen bir karar, Dünya politikasında adeta şok etkisi yarattı. Cemal Kaşıkçı suikasti nedeniyle yargılanan isimlerden biri olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın davası düşürüldü. ABD bölge mahkemesi hakimi John Bates tarafından alınan bu kararda; Kaşıkçı cinayetinin emrini veren kişinin Selman olduğuna dair güvenilir kanıtlar olduğu, ancak Selman’ın şu anda başbakanlık yapması sebebiyle dokunulmazlık hakkı elde ettiği ve davanın görülemez bir konuma geldiği aktarıldı.

Ulusal güvenlik davalarında pek çok kez hakim koltuğuna oturduğu bilinen John Bates; verdiği karar nedeniyle huzursuz hissetmesine rağmen, dokunulmazlık sebebiyle bu kararı vermek durumunda kaldığını açıkladı. ABD Başkanı John Biden’ın dokunulmazlık hakkının kullanımı yönünde verdiği tavsiyenin de kararda etkili olduğunu aktaran Bates; böyle bir durumda elinin kolunun bağlı olduğunu açıkça ifade etti. Bu davanın düşmesiyle birlikte; adaletin yerini bulması için mücadele eden Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı ve kendi kurduğu özgürlük platformunun girişimlerinin tamamen sona ermesine neden olabilir.

Davanın düşürülmesiyle birlikte, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin cezasını yalnızca suçu birinci elden işleyenler aldı. Azmettirici statüsünde bulunan hiç kimsenin ceza almadığı bu davayla birlikte; Suudi Arabistan yönetiminin de rahat bir nefes aldığı öngörülüyor. Davanın devam etmesi sebebiyle uzun bir süredir ABD’ye giremeyen Muhammed bin Selman; karar sonrasında seyahat etme özgürlüğünü yeniden kazandı. Ayrıca ABD’deki yatırımlarını kaybetmemeyi de garantileyen Veliaht Prens ve Başbakan; bölgedeki girişimlerinin başına geçebilme hakkına sahip olacak.

Biden, Selman’a Kaşıkçı Cinayetinin Faili Olduğunu Söylemişti!

ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman; en son geçtiğimiz Temmuz ayında bir araya gelmişlerdi. Ülkenin başbakanlık koltuğuna oturduğunu ve bu sebeple dokunulmazlık hakkı olduğunu söyleyen Selman; bu çıkışıyla Biden’ın tepkisini çekti. Cemal Kaşıkçı davasında azmettirici failin Selman olduğunu, Selman’ın yüzüne karşı dile getiren Biden; Veliaht Prens’ten konu hakkında hiçbir yanıt alamamıştı. Bürokratik gereksinimler gereğince Selman’ın davasının düşürülmesini tavsiye eden Biden’ın; iki ülke arasındaki maddi anlamda iyi ilişkilerin bozulmaması gerekçesiyle de bu hakkını kullandığı öngörülüyor.

Muhammed bin Selman hakkındaki Cemal Kaşıkçı davasının azmettiricisi olma iddiası; geçtiğimiz aylarda Türkiye’de görülen davada da düşürülmüştü. Delillerin ve soruşturmaların Suudi Arabistan yönetimini göstermesine rağmen düşürülen bu davada; yönetim nezdinden net bir ismin ortaya çıkmaması sonucunda dosya kapanmıştı.

2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na evlilik müracaatı için başvuran Cemal Kaşıkçı; ülkede muhalif görüşleri nedeniyle hakkında ölüm fermanı çıkarılan isimlerden biriydi. Konsolosluk binasında Kaşıkçı’yı etkisiz hale getiren birtakım kişiler; Kaşıkçı’nın hayatına orada son verdi. CIA ve daha pek çok farklı kuruluşun yayımladığı raporlar aracılığıyla, bu cinayetin baş azmettiricisinin Muhammed bin Selman olduğu bilgisi kamuoyuna sunulmuştu.

Exit mobile version