Japonya Hükümeti, Tokyo’dan Taşınan Ailelere Yardım Yapacak!

Tokyo'nun nüfusunu azaltmak ve diğer bölgelerin nüfusunu arttırmak isteyen Japonya hükümeti; çocuklu ailelere teşvik verme kararı aldı.

tokyo

Japonya hükümeti, şehir planlamasında yaşanan sıkıntıyı çözmek adına teşvik sistemi geliştirdi. Tokyo’da artan ve diğer bölgelerde azalan nüfusu dengelemek isteyen hükümet; Tokyo’dan ayrılan ve başka şehirde yaşama kararı veren vatandaşlara ödeme yapacak. Aileleri esas alan bu teşvik sistemi; çocuk başına 1 milyon yen (144 bin 254 TL) ödeme yapılmasıyla gerçekleşecek. Geçmişte de bu gibi teşvikleri yürürlüğe sokan hükümet, bu dönemde ise nüfusun dengelenmesi ihtiyacının çok daha fazla olduğunu öngörüyor.

İngiliz basınında paylaşılan habere göre; Japonya‘daki birçok bölgede yaşanan nüfus düşüşünü engelleme hedefiyle teşvik sisteminin harekete geçirildiği öğrenildi. Ayrıca Tokyo’da günden güne artan nüfusun şehrin limitini aşmaya başlaması da; açıklanan paketin Tokyo özelinde uygulanmasının önünü açtı. Geçmişte çocuk başına 300 bin yen civarında bir bedel karşılığında uygulanan sistem; bu yıl itibarıyla 1 milyon yen teşvik ile devam ettirilecek.

Geçtiğimiz yıl ilk defa düşüş gösteren Tokyo nüfusunun, ilerideki yıllarda daha da azaltılması planlanıyor. Japonya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Tokyo; ülke nüfusunun önemli bir bölümünü bünyesinde barındırıyor. Bu sebeple orta vadede şehrin nüfusunu stabilize etmek veya azaltmak için çalışmalarını sürdüren Japonya hükümeti; halkın da bu konuda yardımcı olması adına teşvik sürecini birkaç yıl daha devam ettirmeyi planlıyor. Özellikle de ülkenin taşra kesimlerindeki nüfusun yaşlı olması nedeniyle endişelerini gizleyemeyen hükümet; genç nüfusun farklı şehirlerde yer almasını, maddi teşvik haricindeki projelerle de desteklemeyi hedefliyor.

125 milyon kişinin yaşadığı Japonya’da, yaklaşık 14 milyon kişinin Tokyo’da yaşadığı ve yakın döneme kadar artış ivmesinin devam ettiği tespit edildi. Yapılan teşvik paketleriyle artışın durdurulması ve azalma ivmesinin yakalanması için yoğun bir şekilde çalışma yürütüleceği öğrenildi. İngiliz basınının Japonya’daki temsilcilikleri aracılığıyla Dünya’ya yayılan bu haberle birlikte; ülkenin nüfus politikasının küçük şehirler yönünde ilerleyeceği de netleşmiş oldu.

2022 yılında ilk kez eksi yönde seyreden Tokyo nüfusu için, 2027 yılına dek her yıl başına 10 bin kişi azalma hedefi konduğu ve bu hedefin uygulanması adına maddi teşvik haricindeki çözümlerin de incelendiği öğrenildi.

Exit mobile version