Japonya başbakanı kabinesiyle beraber istifa etti

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun başbakanlık görevini devralması beklenirken, Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti.

japonya habermeydan

Japonya başbakanı kabinesiyle beraber istifa etti.

Devlet televizyonu NHK’nin haberine göre, İşiba Şigeru’nun görevi devralmasından önce Ekim 2021’den beri görevde olan Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi topluca istifa etti. Kişida, basın toplantısında Japonya’nın “kritik bir dönüm noktasıyla” karşı karşıya olduğunu belirterek, görev süresinde ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda ertelenemeyecek zorluklarla doğrudan mücadele ettiklerini ifade etti. Ayrıca, “değişimi güce dönüştürme” çabalarında istikrarlı ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta parti içi seçimlerde LDP liderliğine seçilen İşiba’nın, LDP ve ortağı Komeito’nun hakim olduğu meclis oturumunda başbakanlık görevini üstlenmesi kesinleşmiş gibi görünüyor. Mecliste yapılacak oylamanın ardından kabinenin açıklanması ve İmparatorluk Sarayı’nda düzenlenecek törenle yeni kabinenin göreve başlaması bekleniyor.

Kişida, ağustos ayında parti içi siyasi bağış fonu skandalının siyasete olan kamu güvenini sarstığı gerekçesiyle istifa edeceğini duyurmuştu. 27 Eylül’de dokuz adayın yarıştığı kongrede, eski tarım ve savunma bakanı olan Şigeru, ikinci turda başkanlık seçimini kazandı.

Exit mobile version