İtalya, 2022’de En Sıcak Yılını Yaşadı!

İtalyan araştırmacıların ulaştığı sonuçlar, 2022 yılının İtalya için en sıcak yıl olduğunu tespit etti.

roma 1

İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi’nin (CNR) bu yıla dair verdiği istatistiklerden biri, ülke basınının dikkatini çekmeyi başardı. Yapılan araştırmaların sonucunu kamuoyuna sunan CNR; 1800’lü yıllardan bu yana tutulan istatistikler içerisinde, ülkenin sıcaklık ortalaması en yüksek yılının 2022 olduğunu belirtti. Ağırlıklı olarak sıcak bir iklimi olduğu bilinen İtalya’da; derecelerdeki rakamların seviye arttırması ise tedirgin edici bir durum olarak yorumlandı. Küresel ısınmaya karşı tedbirlerini sıkılaştırması fikrini benimseyen İtalyanlar; hükümetin de bu durum için önayak olacak çalışmalar yapmasını bekliyor.

CNR bünyesinde iklim araştırmaları yapan Bernardo Gozzini; Aralık 2022’de tamamlanan yıl ortalaması hesaplamasının bu sonucu verdiğini aktardı. Yılın son ayında da diğer aylarla uyumlu bir sıcaklık ortalaması gösteren İtalya, yaz aylarındaki sıcaklıklarda ise birkaç kez üst seviyeleri gördü. Yıl içerisindeki yüksek ve ortalama sıcaklıkların hesaplanmasıyla bu sonuca ulaştıklarını söyleyen Gozzini; düşük sıcaklıklar rekorunun da yakın dönemde kırılması sebebiyle, durumun tedirgin edici bir dengesizlik oluşturabileceğini söylüyor.

Yıllık ortalamada en düşük sıcaklık rakamını 2018 yılında elde eden İtalya; o dönemin ardından sıcaklık ivmesini yükselterek bu günlere geldi. 2022 yılındaki rekor sıcaklık oranının etkisini tarımda da yaşayan Akdeniz ülkesi; yaz aylarında son yüz yılın en şiddetli kuraklık dönemlerinden birini geride bıraktı. Tarımdaki 6 milyar euroluk zararın sebebi olarak da yakıcı sıcakları gösteren İtalyan vatandaşlar, geçtiğimiz aylarda göreve gelen Başbakan Meloni ve hükümetini de tedbir alması için sürekli olarak uyarmakta.

Yılbaşında Da Sıcaklık Yüksek!

Şu anda Noel tatilini geçirmekte olan İtalya sakinleri; yılbaşıyla birlikte son günlerine gireceği tatilde de beklediği hava sıcaklığı dengesini bulamadı. Aralık ayının bu dönemlerinde ülke boyunca kar yağışı ve soğuk hava oranının artacağını öngören vatandaşlar; yüksek ortalamalar sebebiyle bu beklentiyi de karşılayamadı. Yeni yıla girilirken İtalya’daki sıcaklık ivmesinin nasıl gelişeceği sorusunu da yanıtlayan Gozzini; gece saatlerinde bile 5-6 derece civarında bir sıcaklık ortalaması olacağını belirtti.

Yaz turizminin en çok kazanan ülkeleri arasında olan İtalya; bir yandan da tarım alanında katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını yapmakta. Hem sıcak hem de dengeli bir iklim sistemine ihtiyaç duyan İtalyan ekonomisi; hava şartlarından minimum seviyede etkilenecek bir sistem ve tedbirlerin daha sıkı olacağı bir küresel ısınma politikasına adım atma fikrine sıcak bakıyor. Ülkenin önemli yatırımcılarının da, iklim konusundaki yatırımlara yoğun bir destek sunması bekleniyor.

Exit mobile version