İsrail Savunma Bakanı, “Gazze’nin bir kısmını ilhak edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’nin bazı bölgelerini ilhâk etmekle tehdit ederek, Hamas’ın İsrailli rehineleri serbest bırakmayı reddetmesi durumunda bu toprakların İsrail tarafından ilhâk edileceğini söyledi. Katz, yaptığı açıklamada, Hamas’ın bu tavrını sürdürmesi halinde, İsrail’in Gazze’de daha fazla Filistin toprağını ele geçireceğini ve bu bölgeleri ilhâk edeceğini vurguladı. Ayrıca, İsrail ordusuna Gazze’de yeni bölgeler ele geçirme, Filistinlileri zorla göç ettirme ve Gazze Şeridi çevresindeki tampon bölgeleri genişletme talimatı verdiğini belirtti.
Katz, Hamas’ın İsrailli esirleri serbest bırakmayı reddetmesinin, Gazze’nin daha fazla toprağının kaybedilmesine ve İsrail tarafından ilhâk edilmesine yol açacağına dikkat çekti. Ayrıca, “İsrail ordusunun Filistinlileri sürgün ederek kara işgaliyle ele geçirdiği bölgelerde kalıcı kontrol sağlanacağını” ifade etti. Bu, İsrail’in Gazze’deki uzun vadeli stratejisinin bir parçası olarak gösterildi.
Savunma Bakanı, Gazze’ye yönelik havadan, denizden ve karadan şiddetli saldırıların süreceğini belirterek, “Gazze nüfusunun güneye tahliye edilmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze sakinleri için önerdiği gönüllü transfer planının uygulanması” dahil olmak üzere, tüm askeri ve sivil baskı araçlarının kullanılacağını açıkladı. Bu açıklama, bölgedeki insani durumun daha da kötüleşebileceğine işaret etti.
İsrail’in bu açıklamaları, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesi bozan ve 18 Mart sabahı itibarıyla yeniden şiddetli saldırılarına başlayan İsrail ordusunun politikalarıyla paralellik gösteriyor. Son saldırılardan itibaren, çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 600’e yakın Filistinli hayatını kaybetti ve yaklaşık 1000 kişi yaralandı. İsrail ordusu, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas’a karşı giderek artan askeri güçle hareket edeceğini duyurdu. Hamas ise, İsrail’in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karşı soykırımını yeniden başlattığını açıkladı.
Bu süreç, İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarla daha da karmaşık hale geldi. Bu adımlar, İsrail’in iç politikasında ve askeri stratejilerinde büyük tartışmalara yol açarken, Gazze’ye yönelik askeri harekâtın şiddeti de uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor.