İsrail, Lübnan’a karadan askeri operasyon başlattı

İsrail, Lübnan'ın belirli bölgelerine yönelik "sınırlı", "yerel" ve "hedefli" kara harekatı başlattığını duyurdu: “…‘Kuzey Okları Harekatı‘, Gazze ve diğer bölgelerdeki operasyonlarla eşzamanlı olarak sürecek.”

kara harekati habermeydan

İsrail, Lübnan’a karadan askeri operasyon başlattı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut, kara harekatı öncesinde havadan vurulurken, ülkenin güneyi ise topçu ateşiyle hedef alındı. İsrail ordusu sözcüsü operasyon hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Siyasi liderliğin kararı doğrultusunda, birkaç saat önce İsrail Silahlı Kuvvetleri, Hizbullah’ın güney Lübnan’daki terörist hedeflerine ve altyapısına yönelik kesin istihbarata dayanan sınırlı, yerel ve hedefli kara operasyonlarına başladı. Bu hedefler, sınırdaki köylerde yer alıyor ve kuzey İsrail’deki topluluklar için acil bir tehdit oluşturuyor.

İsrail Silahlı Kuvvetleri, genelkurmay ve kuzey komutanlığı tarafından planlanan bu harekatı, son aylarda eğitilen askerlerimizle yürütüyor. Hava kuvvetleri ve topçular, bölgedeki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağlıyor.

Bu operasyonlar, siyasi liderliğin onayıyla gerçekleştirilmiştir ve durum değerlendirmelerine bağlı olarak ‘Kuzey Okları Harekatı’ Gazze ve diğer bölgelerdeki mücadelelerle birlikte devam edecektir. İsrail Silahlı Kuvvetleri, savaşın hedeflerine ulaşmak ve kuzey İsrail’deki vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönmesini sağlamak için gereken her şeyi yapmaktadır.”

Şam’da Patlama
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, harekatın başladığı sırada Şam’ın da hava saldırısına maruz kaldığını ve patlamaların meydana geldiğini bildirdi. SANA, “Hava savunma sistemlerimiz füze ve dron saldırılarına karşı koydu ve çoğunu etkisiz hale getirdi. Saldırıda üç sivil hayatını kaybetti, dokuz sivil yaralandı ve maddi hasar oluştu” şeklinde açıklama yaptı. İsrail bu saldırılarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Aksa Şehitleri Tugayları Komutanı Öldürüldü
İsrail, Lübnan’ın çeşitli bölgelerine yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürdü. Lübnan haber ajansı NNA’ya göre, İsrail topçuları güneydeki El-Vezzani, El-Hıyam ve Marcayun ovalarını iki saat boyunca bombaladı. İsrail savaş uçakları, Kevkebe-Marcayun otoyoluna da hava saldırısı düzenledi ve otoyol trafiğe kapatıldı. Ayrıca İsrail ordusu, sınırdaki Ayta eş-Şaab kasabasına aydınlatma fişekleri fırlattı.

Başkent Beyrut’ta da İsrail savaş uçakları alçak irtifa uçuşları gerçekleştirdi ve Dahiye bölgesine sekiz hava saldırısı düzenledi. Saldırıların ardından bölgeden dumanlar yükseldi ve çok sayıda bina yıkıldı.

AA muhabirine göre, İsrail ordusu güneydeki Sayda kentindeki Ayn el-Hılve Filistin Mülteci Kampı’na da hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Aksa Şehitleri Tugayları komutanı ve Lübnan sorumlusu Munir el-Makdah’ın evi hedef alındı. Sağlık kaynakları, saldırıda üçü çocuk olmak üzere altı kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralının olduğunu belirtti. Aksa Şehitleri Tugayları, komutanları Munir el-Makdah ve eşi Nazmiye Hamudi’nin saldırıda öldüğünü duyurdu.

Hizbullah İsrail Askerlerini Hedef Aldı
Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerine yönelik bir saldırı düzenlediğini açıkladı. Telegram hesabından yapılan açıklamada, bu saldırının “Gazze’deki Filistin direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak” amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail ordusu, bu saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.

Ölü Sayısı 1.273’e Ulaştı
Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail savaş uçaklarının güneydeki Ed-Davudiye kasabasında bir evi bombaladığını bildirdi. Saldırıda aynı aileden, aralarında çocukların da olduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği, beş kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Lübnan’a göre, Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den bu yana, 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1.273 kişi yaşamını yitirdi.

Exit mobile version