İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy verme işlemi başladı. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50 artı 1 oy alması gerekiyor. Seçimde 4 aday yarışıyor.

iran oy habermeydan

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı.

İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, yerel saatle 08.00’de başladı. Ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’daki İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde bulunan sandıkta oy kullandı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi’nin verilerine göre, 88 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde oy kullanabilecek. Ayrıca, 95 ülkede kurulan seçim merkezlerinde bulunan İran vatandaşları da oy verebilecek.

Oy verme işlemi yerel saatle 18.00’de sona erecek, ancak ihtiyaç halinde süre İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi tarafından uzatılabilir.

Seçimde reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

Muhafazakar adaylar Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, seçime kısa bir süre kala adaylıktan çekildi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy gerekiyor. Bu oranı sağlayan bir aday çıkmazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz’da ikinci tur yapılacak.

Seçim sonuçları ilk verilerine göre gece yarısı, kesin sonuçlar ise yarın açıklanacak. İran’da cumhurbaşkanlığı görevi 4 yıl süreyle yapılıyor ve en fazla iki kez üst üste seçilebiliyor.

Anketlere göre, İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 26 Haziran’da yapılan kamuoyu yoklamasında, Mesud Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile ilk sırada yer alırken, Said Celili yüzde 28,8 ile ikinci sırayı, Muhammed Bakır Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırayı aldı.

 

 

Exit mobile version