İran’da ‘ahlak polisi’, devriyelere yeniden başlıyor

İran'da resmi medya, polisin kadınların uygun giyim kurallarına ve başörtüsü takmalarına dikkat etmek amacıyla tartışmalı devriyelere yeniden başlayacağını duyurdu.

ahlak polisi habermeydan 1

Bir sözcü, İran’da “ahlak polisi”nin başörtüsü kurallarının uygulanması için sokaklara geri döneceğini açıkladı. Karar, 10 ay önce Mahsa Amini’nin Tahran’da kıyafet kurallarına karşı geldiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümüyle sonuçlanmasının ardından alındı. Amini’nin ölümü, büyük ulusal protestolara yol açmış ve ahlak polisi devriyeleri durdurulmuştu. Ancak, sertlik yanlıları bir süredir devriyelerin geri dönmesini istiyorlardı.

Ahlak Polisi, kıyafet kurallarına uyulmasını sağlamak ve “uygunsuz” şekilde giyinenleri gözaltına almakla görevlidir.

Sertlik yanlısı Tasnim Haber Ajansı Polis Sözcüsü Saeed Montezerolmahdi, devriyeler sırasında görevlilerin önce kurala uymadığını düşündükleri kadınları uyaracaklarını belirtti. Sözcü, uyarıyı dikkate almayanlara karşı polisin “yasal adımlar” atacağını ifade etti.

22 yaşındaki Mahsa Amini, geçen Eylül ayında ailesiyle birlikte Tahran’ı ziyaret ederken başörtüsünü “düzgün takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Amini, “eğitim” amaçlı gözetim merkezine götürüldükten sonra hayatını kaybetmişti. Polisin Amini’ye sopayla vurduğu ve araçlara çarptığı iddia edilmişti.

Olay, milyonlarca İranlıyı öfkelendirerek ülke genelinde şiddetli gösterilere yol açtı ve yaklaşık 600 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İran’da devrimden bu yana “ahlak polisi” olarak bilinen bir birim bulunmaktadır. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006 yılında başlamıştı.

Exit mobile version