İran yörüngeye yeni bir uydu gönderdi

60 kilogram ağırlığındaki Chamran-1 uydusunun, 550 kilometre yüksekliğe başarıyla ulaşarak yörüngeye yerleştirildiği bildirildi.

iran uydu habermeydan

İran yörüngeye yeni bir uydu gönderdi.

Cumartesi günü İran, Devrim Muhafızları tarafından inşa edilen bir roketle yeni bir araştırma uydusunu yörüngeye başarıyla gönderdi. İran devletine bağlı IRNA haber ajansı, Chamran-1 adlı 60 kilogram ağırlığındaki uydunun 550 kilometre yüksekliğe ulaştığını ve başarıyla konuşlandırıldığını bildirdi. Uydunun ana görevi, uzay araştırmalarında kullanılacak donanım ve yazılımları test etmek olarak belirtiliyor. Ayrıca, kara istasyonlarının da uydudan sinyaller alabildiği ifade ediliyor.

Iran Front Page haber sitesine göre, uydu, İran Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nün işbirliğiyle tasarlandı. Katı yakıtla çalışan Qaem-100 roketleri, Devrim Muhafızları’nın havacılık bölümü tarafından tasarlanıp üretiliyor. Katı yakıtlar arasında odun, kömür, heksamin yakıt tabletleri, kuru gübre ve diğer tahıllar bulunuyor ve roketlerde itici olarak kullanılıyor. İranlı yetkililer, bu roketlerin 13 uydu fırlatışı gerçekleştirdiğini belirtti.

Bu gelişme, Eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin mayıs ayında helikopterinin düşmesi sonucu ölümünden sonra göreve gelen, daha reformcu olarak değerlendirilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dönemindeki ilk uydu fırlatması olarak kaydedildi. Ocak ayında İran, uzaya üç uydu fırlattığını açıklamıştı. Ancak Batılı yetkililer, uydu fırlatmalarını, Tahran’ın balistik füzelerini iyileştirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriyor. ABD daha önce İran’ın uydu fırlatmalarının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu savunmuş ve Tahran’ı nükleer silah taşıyabilecek balistik füzelerle ilgili faaliyetten kaçınmaya çağırmıştı. BM’nin İran’ın balistik füze programıyla ilgili yaptırımları geçen ekim ayında sona erdi.

Exit mobile version