İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak altı isim açıklandı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçen ay meydana gelen bir helikopter kazasında yaşamını yitirmesinin ardından gündeme gelen erken seçim, 28 Haziran'da gerçekleştirilecek.

iran cumhurbaskanligi habermeydan

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak altı isim açıklandı.

İran’da seçimleri denetleyen Muhafızlar Konseyi, Pazar günü 28 Haziran’da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak altı adayı onayladı. Bu seçimde kazanan aday, geçen ay İran’ın kuzeyinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi’nin yerine geçecek. Reisi’nin bir dönem daha görevde kalması bekleniyordu ve olası halefi olarak 85 yaşındaki dini lider Ayetullah Ali Hamaney görülüyordu. Toplamda 80 kişi aday olmak için başvuruda bulundu.

Muhafazakar meclis başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı olan Muhammed Bagher Galibaf, en öne çıkan adaylar arasında. Listede ayrıca, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ofisini yöneten eski nükleer başmüzakereci Said Celili, Tahran’ın muhafazakar belediye başkanı Alireza Zakani, eski içişleri ve adalet bakanı Mostafa Pourmohammadi, mevcut cumhurbaşkanı yardımcısı ve aşırı muhafazakar Şehitler Vakfı’nın başkanı Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi ve reformist aday Masoud Pezeshkian yer alıyor.

Eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2009’da yeniden seçilmesinin ardından uyguladığı baskılarla tanınıyor ve ay sonundaki seçimlere yeniden adaylığı yasaklanmıştı. Dört kadın adayın hepsi, Hamaney tarafından denetlenen din adamları ve hukukçular heyetinden oluşan konsey tarafından diskalifiye edildi. Muhafızlar Konseyi tarafından onaylanan adaylar, İran’ın son seçimlerdeki düşük katılımını artırmayı umuyor. Seçim, İran’ın Batı ile artan gerilimi ve Ukrayna’ya karşı Rusya’ya desteği gibi önemli uluslararası konularla da denk geliyor.

Exit mobile version