Instagram’da 50 milyona yakın kişinin paylaştığı ‘Tüm gözler Refah’ta’ görseli nasıl ortaya çıktı?

Yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadır kamplarının yapay zeka tarafından üretilen görseli eşliğinde "Tüm Gözler Refah'ta" sloganı sosyal medyayı kasıp kavuruyor. Bu görsel ilk olarak nerede ortaya çıktı ve nasıl bu kadar yayıldı?

all eyes on rafah habermeydan

Instagram’da 50 milyona yakın kişinin paylaştığı ‘Tüm gözler Refah’ta’ görseli nasıl ortaya çıktı?

Yapay zeka tarafından üretilen görsel eşliğinde “Tüm Gözler Refah’ta” sloganı, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı bir kampa düzenlenen hava saldırısının ardından sosyal medyada viral hale geldi. BBC Arapça, görselin Hindistan, Pakistan ve Porto Riko’dan ünlüler de dahil olmak üzere 50 milyon Instagram kullanıcısı tarafından paylaşıldığı Malezya kaynaklı olduğunu ortaya çıkardı.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze sağlık bakanlığı, saldırıda en az 45 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, yüzlerce kişi de ağır yaralanmalarla hastaneye kaldırıldı. Olay uluslararası alanda tepkilere yol açarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, olayı “trajik bir hata” olarak nitelendirdi ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Görsel ve sloganın, bir Instagram kullanıcısı tarafından Refah’taki çadır kampının vurulmasının ardından paylaşıldığı belirlendi. “Tüm gözler Refah’ta” ifadesi aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün işgal altındaki Filistin topraklarındaki temsilcisi Richard Pepperkorn tarafından kullanılmıştı. Bu ifade, Refah kentinin İsrail güçleri tarafından geniş çaplı bir saldırıya maruz kalması durumunda oluşabilecek felaketi vurgulamak amacıyla dile getirilmişti. Slogan daha sonra dünya çapında dayanışma gösterilerinde ve sosyal medyada kullanılmıştı.

Bu görüntünün yapay zeka kullanılarak üretildiği düşünülmesinin nedeni ise gerçekçi görünmemesiydi. Malezya’dan bir genç tarafından paylaşılan görsel, Instagram’ın “Sen de ekle” özelliğini kullanarak hızla yayıldı. Bu özellik, herhangi bir kullanıcının fotoğraf yayınlamasına ve takipçilerinden etkileşim talep etmesine olanak tanıyor. Bu şekilde, görsel ve slogan milyonlarca insanın katılımını sağlayarak geniş kitlelere ulaştı.

Daha önce de siyasi veya sosyal kampanyalarda kullanılan Instagram özellikleri, bu tür mesajların geniş kitlelere yayılmasına olanak tanıyor. Özellikle ırkçılık, ayrımcılık ve eşitsizlik gibi konuları vurgulayan kampanyalar, bu platformlar aracılığıyla dünya çapında geniş yankı bulabiliyor.

Exit mobile version