İngiltere’nin tartışmalı göçmenlik planı parlamentodan onay aldı.
İngiltere’de yasa dışı göçmenlerin Ruanda’ya sınır dışı edilmesine yönelik yasa tasarısı parlamentodan geçti. Tasarının yasalaşması için İngiltere Kralı 3. Charles’ın onayı bekleniyor.
Başbakan Rishi Sunak, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’nın onayını alan Ruanda’nın Güvenliği Yasa Tasarısı hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Sunak, bu dönüm noktası niteliğindeki yasanın sadece ileriye doğru bir adım olmadığını, aynı zamanda göç konusundaki küresel denklemin köklü bir şekilde değişmesi anlamına geldiğini savundu.
Ruanda Yasa Tasarısı’nı, savunmasız göçmenleri tehlikeli geçişler yapmaktan caydırmak ve onları istismar eden suç çetelerinin iş modelini kırmak için sunduklarını ileri süren Sunak, şu ifadeleri kullandı:
“Bu yasa tasarısının kabul edilmesi, bunu yapmamızı sağlayacak ve buraya yasa dışı yollardan gelirseniz burada kalamayacağınızı çok net şekilde ortaya koyacak. Şu anda odak noktamız (Ruanda’ya) uçuşları başlatmak ve bunu yaparken ve hayat kurtarırken önümüzde hiçbir engelin duramayacağı konusunda netim.”
İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly de söz konusu mevzuatla, artık hükümetin Ruanda planlarına devam edebileceği ve İngiltere’de bulunmaya hakkı olmayanları ülkeden çıkarmaya başlayabilecekleri anlamına geldiğini kaydetti.
Ülkede göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı edecek yasa tasarısı, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası arasında defalarca gidip gelmesinin ardından parlamentodan geçti. Tasarı, İngiltere Kralı 3. Charles’ın onayının ardından yasalaşacak.
Başbakan Sunak, dün yaptığı açıklamada, ülkedeki yasa dışı göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı edecek uçakların 10 ile 12 hafta içinde kalkacağını söylemişti.
Tartışmalı “Ruanda Planı” Nedir?
İngiliz hükümeti, Nisan 2022’de duyurduğu “Ruanda Planı” çerçevesinde, ülkeye yasa dışı yollarla giren ve düzensiz göçmen statüsünde bulunanları Ruanda’ya iade etme hedefini açıklamıştı.
Bu plan, muhalefet, insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların şiddetli tepkisine neden oldu. Ancak, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından yasal bulunan planın uygulanması için ilk adım atıldı.
Ancak, Haziran 2022’de gerçekleştirilen ilk Ruanda uçuşu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla durduruldu. Bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’de yeni bir dava açtı ve 19 Aralık 2022’de Ruanda’ya iadelerin yasal olduğuna hükmedildi.
Ancak, insan hakları savunucularının başlattığı bir dizi hukuki mücadele sonucunda, 29 Haziran’da Temyiz Mahkemesi, Ruanda Planı’nın yasalara uygun olmadığına karar verdi. Hükümet, bu kararı Yüksek Mahkeme’ye taşıdı ve 15 Kasım’daki kararında planın yasaya uygun olmadığı sonucuna varıldı.
Sonuç olarak, İngiltere ile Ruanda arasında 5 Aralık 2023’te yeni bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma, İngiltere’nin Ruanda’ya gönderdiği düzensiz göçmenlerin başka bir üçüncü ülkeye sınır dışı edilemeyeceğini ve Ruanda’da bulunan diğer sığınmacılarla aynı haklara sahip olacaklarını belirtti. Ruanda’nın bu sorumlulukları bağımsız gözlemciler tarafından denetlenecek ve ülkenin güvenliği yasal olarak garanti altına alınacaktır.