İngiltere ve Japonya’dan askeri anlaşma

İngiltere ve Japonya, ülke topraklarında karşılıklı askeri birlik konuşlandırmasına müsade edecek savunma anlaşmasını imzaladı.

ingiltere japonya savunma anlasmasi habermeydan

Japonya Başbakanı Fumio Kishida; diplomasi turunun İngiltere ayağında mevkidaşı Rishi Sunak ile bir araya geldi. İki ülke karşılıklı savunma işbirliğini yeni bir boyuta taşıdı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, iki ülkenin birbirlerinin topraklarında askeri birlik konuşlandırmasına izin verecek bir savunma anlaşmasını imzaladı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, iki ülkenin savunma ve güvenlik işbirliğini güçlendirecek anlaşmanın “İngiltere ile Japonya arasında 100 yıldan uzun süredir yapılan en önemli savunma anlaşması” olduğu belirtilerek, “İngiltere, Japonya ile Karşılıklı Erişim Anlaşması imzalayan ilk Avrupa ülkesi olacak.” ifadesine yer verildi.

Ayrıca açıklamada yapılan anlaşmanın, İngiltere’nin Hint-Pasifik bölgesinin güvenlik ve istikrarını sağlamaya yönelik “sarsılmaz taahhüdünü” de güçlendireceği vurgulandı. Anlaşmanın, İngiltere ile Japonya’nın birbirlerinin topraklarında kuvvet konuşlandırmasına olanak sağlayacağı da kaydedildi.

İki ülkenin Çin’i bölge için bir sorun olarak tanımlaması da İngiltere ve Japonya’nın daha yakın ilişkiler kurma isteklerini destekleyen bir unsur oldu.

Exit mobile version