İneklerden insanlara geçen salgın hastalık endişesi artıyor.
ABD’de hala etkisini sürdüren corona virüsü salgınına ek olarak, H5N1 olarak bilinen kuş gribi salgını büyük bir endişe ve panik yaratıyor…
ABD’deki süt inekleri arasında ilk olarak 25 Mart’ta kaydedilen H5N1 kuş gribi salgını, şu anda sekiz eyalette en az 33 sürüye yayıldı. Çarşamba günü, piyasada satılan sütlerde virüsün genetik kalıntıları tespit edilirken yetkililer, sütlerin güvenli olduğunu açıkladılar. Ancak, olası bir salgın riskinin nasıl önleneceği hala merak konusu.
Bu virüsün hayvanlardan insanlara geçme riski endişe yaratırken, şu anda kayıtlı sadece bir vaka bulunuyor. Ancak, ABD Başkanı Joe Biden’ın corona virüsü danışma kurulu üyesi olan bilim insanı Rick Bright, durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti. Bright, “H5N1 bulaşmış bir kişi ile 10 kişi arasında ince bir çizgi var. Rakam 10 kişiye çıktığında, büyük ihtimalle çok geç kalmışızdır” ifadesini kullandı.
HASTALIK NASIL YAYILIYOR?
Teksas eyaletinde tarımdan sorumlu komiseri Sid Miller, salgının izlerinin Şubat ayına kadar gidebileceğini söyledi ve bölgedeki birçok sürünün de etkilendiğini belirtti. Öte yandan, Bright, bu tür verilerin tutulmadığını söylerken, New York Times, hayvanların telef olmasına neden olan bu hastalığın insanlık için de korkunç bir trajediye dönüşebileceğini belirtti. Hastalığın süt sağım makineleri veya ahırların temizliği sırasında bulaşma ihtimali üzerinde duruluyor. Ayrıca, hastalığın hayvanlar arasında yayılmasında ineklerin yemleri de önemli bir faktör olarak gösteriliyor. New York Times, ABD’de çiftçilerin, kümes hayvanlarının yatak malzemelerini (tüyler, dışkı, dökülen tohumlar) ucuz bir ek protein kaynağı olarak süt ve besi sığırlarına vermesine izin verildiğine dikkat çekti.
“SÜTÜ İÇEN KEDİLER ÖLDÜ”
ABD’deki birçok eyalette pastörize edilmemiş sütlerin yasal olarak satılabildiği hatırlatılırken, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Dr. Bright, “Bu, çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil ediyor. Özellikle enfekte olmuş sütleri içen kedilerin öldüğü göz önüne alındığında” dedi.
Yetkililer, hayvanların doğru bir şekilde virüs testine tabi tutulması gerektiğini belirtirken, bununla birlikte testlerin çok düzensiz bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi. Testlerin hangi ortamlarda yapıldığı bilinmezken, bu testlerin doğru bir şekilde sınıflandırılmadığına da vurgu yapıldı.
ABD Tarım Bakanlığı’nın hastalanan hayvanların gen dizilimlerini ve diğer verilerini zamanında paylaşmadığı da belirtilirken, paylaşılan verilerin de bilim insanlarının işini zorlaştırdığı açıklandı. New York Times’ın haberinde, ABD’nin önde gelen kurumlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) hastanelerin acil servislerindeki verileri izlediği belirtilirken, artan vakalarda çok geç kalınabileceği uyarısı yapıldı. New York Times’a konuşan CDC yetkilileri, şu ana kadar 23 kişinin hastalık testinden geçtiğini belirtti.