İlham Aliyev, Gürcistan ve Ermenistan’la Üçlü İstişareye Sıcak Bakıyor!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; Ermenistan'ın hazır olması halinde, Gürcistan'ın da katılacağı bir istişare toplantısına olumlu baktığını söyledi.

aliyev 01

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, komşu ülke Gürcistan’a ziyarette bulundu. Azerbaycan’la ortak çalışmalar yürüten ülkelerden olan Gürcistan’ın başbakanı İrakli Garibaşvili’yle birlikte basın açıklaması yapan Aliyev, gündeme dair sorulan soruları da yanıtladı. Hem Aliyev hem de Garibaşvili’ye Ermenistan’la alakalı sorular sorulurken; her iki tarafın da bu konuda olumlu bir tavır takınması dikkat çekti. Aliyev ve Garibaşvili; Azerbaycan ve Gürcistan’ın yer aldığı bir toplantıda Ermenistan’ın da bulunabileceğini ve üçlü istişarelerin başlamasına sıcak baktıklarını belirtti.

Toplantılarının ana konularından birinin de Ermenistan meselesi olduğunu söyleyen Aliyev; bölgede yaşanan süreçleri ve güvenlik problemlerini dikkatli bir biçimde ele aldıklarını ifade etti. 2. Karabağ Savaşı’nın ardından başlayan barış görüşmeleriyle alakalı Garibaşvili’yi bilgilendirdiğini söyleyen Aliyev; bu görüşmelerin sonunda Karabağ sorununun da ortadan kalkacağına inandıklarını açıkladı. Ermenistan’la yapılan görüşmelerde 5 ana madde içeren bir anlaşma sunduklarını aktaran Aliyev; uluslararası hukuka uygun maddeler sunduklarını ve Ermenistan’ın da bu anlaşmaya sıcak bakacağını düşündüğünü dile getirdi.

Barış görüşmelerinde iyi bir hava yakaladıklarını da açıklayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Güney Kafkasya’da barışın hüküm süreceği bir dönemin başlayacağını müjdeledi. Bu sayede yeni işbirliği fırsatlarının da ortaya çıkacağını söyleyen Aliyev, Gürcistan tarafıyla da bu konuda anlaşmaya varacaklarına inandığını ifade etti. Gürcistan – Azerbaycan – Ermenistan üçlü görüşmelerinin başlaması için hazır olduklarını da vurgulayan Aliyev; Ermenistan’ın da onayıyla kısa sürede masaya oturulacağını aktardı.

Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı İhracatı Artacak!

Ermenistan meselesinin haricinde ekonomik konularda da Garibaşvili’yle fikir birliğine vardıklarını söyleyen Aliyev; elde olan projelerin başarıyla ilerlediğini ve yeni projelere adım atacaklarını açıkladı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa’ya yapılan gaz ihracatını ikiye katlayacaklarını belirten Azerbaycan lideri; en kısa sürede bu durumun etkisini Bakü – Tiflis- Ceyhan Boru Hattı’nda görebileceklerini ifade etti. Şu anda kullanımda olmayan Bakü – Supsa Boru Hattı’nın da, ihracatların artmasıyla birlikte devreye alınacağı da Aliyev tarafından teyit edildi.

Gürcistan’la ulaşım alanında da işbirlikleri yaptıklarını söyleyen İlham Aliyev; iki ülke arasındaki kargo taşımacılığı hacminin bu yıl yüzde 75 arttığını belirtti. Bakü – Tiflis- Kars demir yolu sayesinde bu oranın daha da arttırmak için çalışmaların devam ettiğini aktaran Aliyev; taşıma kapasitesinin 5 milyon tona çıkması için ek yatırımlar yapılacağını dile getirdi. İki ülkenin de bölgesinde kritik bir konumda olduğunu ifade eden Aliyev, ilerleyen dönemde ticaretlerinin çok daha gelişmiş seviyede olacağına emin olduğunu belirtti.

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili ise, iki ülke ve Ermenistan’ın yapacağı görüşmeler hakkında sorulan soruları yanıtladı. Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışı sağlamak adına elinden geleni yapacağını belirten Garibaşvili, iyi komşuluk ilişkilerinin üç ülke için de oldukça kritik bir konumda olduğunu vurguladı. Güney Kafkasya’nın işbirliği halinde olması gerekliliğini Prag’da yapılan barış konferansında da söylediklerini hatırlatan Garibaşvili; ortaya konulan işbirliği ve barış fikirlerinin tamamına destek verdiklerini ifade etti.

Exit mobile version