Hubble Uzay Teleskobu, muhteşem bir süpernova kalıntısını gözlemledi

Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilerle harika bir süpernova kalıntısı görüntüsünü paylaştılar.

supernova habermeydan

Hubble Uzay Teleskobu, muhteşem bir süpernova kalıntısını gözlemledi.

Hubble Uzay Teleskobu, artık spot ışıkları James Webb Uzay Teleskobu’nun üzerinde olsa da, hala uzaydan muhteşem görüntüler iletilmeye devam ediyor. Hubble, şimdi bir süpernova patlamasının ardından kalan harika kalıntıları görüntüledi.

Hubble’ın yakaladığı süpernova kalıntıları şu şekilde görünüyor:
Güneşimizden çok daha büyük yıldızlar, yakıtları tükenip devasa süpernovaya dönüştüğünde, bu olaylar sadece büyük enerji patlamalarına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda çevrelerindeki ortamı da değiştirir. Patlamadan kaynaklanan şok dalgası, uzaya milyonlarca kilometre ilerler ve toz ve gaz bulutlarına çarptığında, ayrıntılı ve göz alıcı yapılar oluşturarak “süpernova kalıntıları” olarak adlandırılan güzel oluşumları yaratır. En ünlü kalıntılardan biri, yaklaşık 120 ışık yılı uzaklıkta bulunan kabarcık şeklindeki bir nesne olan Cygnus Loop süpernovasıdır. Hubble, bu kalıntıyı ilk kez 2020 yılında görüntülemişti ve şimdi bilim insanları, bu kalıntıların zaman içinde nasıl evrildiğini incelemek için tekrar Hubble’ın verilerini kullanıyorlar.

Yeni araştırmanın başyazarı Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden Ravi Sankrit yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Hubble görüntülerine detaylı olarak baktığınızda muhteşem olduklarını görüyorsunuz. Bize süpernova şoklarının uzayda ilerlerken karşılaştıkları yoğunluk farklılıklarını ve bu şokların arkasındaki bölgelerdeki türbülansı anlatıyorlar.”

Şok, saatte 800.000 kilometrenin üzerinde inanılmaz bir hızla ilerliyor. Araştırmacılar, şok cephesinin zaman içinde nasıl genişlediğini görmek için 2020 ve 2001 yıllarındaki Hubble gözlemlerini karşılaştırarak bunu hesapladılar. Sonuçlar Hubble web sitesindeki hızlandırılmış bir videoda görülüyor.

Araştırmacılar, görüntünün bir filament gibi görünmesinin nedenini, buruşmuş bir tabaka gibi yandan görmemiz olarak açıklıyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nden William Blair, “Kenardan görülen tabakada dalgalanmalar görüyorsunuz, bu yüzden bükülmüş ışık şeritleri gibi görünüyor. Bu dalgalanmalar, şok dalgası yıldızlararası ortamda az ya da çok yoğun malzemeyle karşılaştığında ortaya çıkıyor” diye durumu ifade ediyor.

Şekil, yıldız sistemleri arasındaki ince toz ve gaz bölgesi olan yıldızlararası ortam boyunca hareket eden şok tarafından oluşturulmuş. “Hubble’ı Cygnus Döngüsü’ne doğrulttuğumuzda, bunun incelemek istediğimiz bir şok cephesinin ön kenarı olduğunu biliyorduk.

İlk görüntüyü aldığımızda ve bu inanılmaz, narin ışık şeridini gördüğümüzde, bu bir bonus oldu. Bu tür bir yapıyı çözeceğini bilmiyorduk,” diyor Blair. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Exit mobile version