Hollanda’da Türkiye seçimleri nedeniyle kriz çıktı

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde artan gerilim, uluslararası düzeyde tartışmalara yol açıyor. Amsterdam'da sandık başında çıkan bir kavga, Hollanda meclisi tarafından tepkiyle karşılandı. Hükümet, olayları 'kabul edilemez' olarak nitelerken, aşırı sağcı vekiller ise 'kavgaya karışanların ülkeden atılması gerektiği' şeklinde açıklama yaptılar.

hollanda secim habermeydan

Hollanda’da Türkiye seçimleri sebebiyle kriz çıktı.

Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri için yurt dışındaki bazı ülkelerde oy verme işlemlerinde yaşanan gerilim, Hollanda’da kriz çıkardı. Hollanda hükümeti, yaşanan kavgaların “kabul edilemez” olduğunu ve Türkiye’nin seçim gerilimini kendi ülkelerine ihraç ettiğini belirtti.

Başkent Amsterdam’da Pazar günü, sandıklar kapatıldığında Türkiye kökenli seçmenler arasında kavga çıktı. Amsterdam polisi, kavganın büyümesi üzerine OHAL ilan ederek bölgeye çevik kuvvet ekibi gönderdi. Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, olaylara ilişkin Temsilciler Meclisi’ne bilgi vererek sandık başındaki gerilimi “kabul edilemez ve Hollanda değerlerine aykırı” olarak nitelendirdi. Olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklanırken, yabancı seçmenin ülkede oy kullanmasının temel bir hak olduğunu belirtti. Ancak iktidardaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) milletvekilleri, Türkiye kökenli seçmenlere “fazla alan tanındığı” eleştirisinde bulundular.

Hollanda’nın Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) milletvekili Bente Becker, Türkiye kökenli Hollandalıların “Erdoğan destekçilerinin baskısı altında olduğunu” iddia etti. Yabancı seçmenlerin postayla oy kullanması önerisi de tartışıldı. Ancak aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) milletvekilleri, kavgaya karışan seçmenlerin “Hollanda vatandaşlığından çıkarılması ve ülkeden atılması” gerektiğini savundu.

Hollanda’da yaklaşık 287 bin Türkiye kökenli seçmen bulunuyor ve 7 Mayıs Pazar akşamı sona eren oy verme işlemi, 29 Nisan’dan itibaren 4 ayrı kentte kurulan sandıklarda gerçekleştirildi. Seçime katılım oranı yüzde 51 olarak kaydedildi.

Exit mobile version