Hollanda’da aşırı sağcı lider Wilders seçimleri kazandı

Hollanda’daki erken genel seçimde resmi olmayan sonuçlara göre büyük başarı elde ederek birinci parti olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in, sandık çıkış anketleri sonrası verdiği ilk tepki, “Hala kolumu çimdiklemem gerekiyor, o kadar çok sandalyemiz var ki, iki katına çıktık” oldu.

hollanda secim habermeydan

Hollanda’da aşırı sağcı lider Wilders seçimleri kazandı.

Geçici sonuçlara göre, Wilders %23,5 oy alarak 37 milletvekili kazandı. Eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) ittifakı ise 25 sandalye ile ikinci sırada yer aldı.

Wilders, göç ve İslam karşıtlığı üzerine odaklanan politikalarıyla tanınıyor. Sert üslubu ve sokak diliyle dikkat çeken bu lider, seçim öncesi anketlerde artan oy oranıyla sürpriz bir sonuç elde etti. Yaklaşık 20 yıldır siyasette olan Wilders, önceki seçimlerde öne çıksa da hiçbirinde zafer elde edememişti.

Göç sorunu, bu seçimlerin ana gündem maddesi oldu. Wilders, sınırların kapatılması ve Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi gibi politikalarıyla öne çıktı. Ancak seçim programında yer alan Kuran’ın yasaklanması fikri öncelikli bir hedef değil, diye belirtti. Ayrıca, ekonomik zorluklar yaşayan alt ve orta gelir gruplarına umut veren vaatlerde bulundu.

Medya önünde az görünmesine rağmen, Wilders sosyal medya üzerinden siyasetini sürdürdü. Partisi PVV’nin tek üyesi olarak uzun süre faaliyet gösterdi. Ancak, söylemleri bazılarına çekici gelse de, hükümette yer alamadı ve dışarıdan destek verdiği hükümetle olan ilişkisini sonradan kestiği için güven kaybetti.

Hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi. Bu nedenle, 150 milletvekilinden en az 76’sının desteğini alacak koalisyon görüşmeleri, resmi sonuçların açıklanmasının ardından 1 Aralık’ta başlayacak.

Exit mobile version