Hırvatistan Euroya Geçti!

1 Ocak itibarıyla hem Schengen hem de Euro Bölgesi'ne dahil edilen Hırvatistan, dün itibarıyla resmi para birimi olarak euroyu kullanmaya başladı.

zagreb 1

Avrupa Birliği’nde (AB) 2023 yılı, uzun süredir beklenen değişikliklerin hayata geçmesi anlamını taşıyor. Bosna-Hersek ve birçok ülkenin müzakereler sürecini başlatmayı planladığı bu yılda; birliğin içerisindeki ülkelerde de önemli dönüşümler yaşanacak. Para birimini euroya çevirmesi beklenen birçok ülke, bu yöndeki somut hamlelerinin karşılığını almaya başlamıştı. Romanya ve Bulgaristan’ın bu yöndeki beklentisinin bir süre daha gerçekleşmeyeceği öngörülse de; yine Balkan bölgesinden bir ülkenin euroya geçişi resmen tamamlandı.

1 Ocak itibarıyla Schengen Bölgesi içerisine alınan Hırvatistan, bu kararla birlikte Euro Bölgesi’ndeki ülkeler arasına da dahil edildi. 2013 yılından bu yana AB üyesi olan Hırvatlar; Schengen’in 27. üyesi olma unvanını elde etti. Bu süreçte para biriminin euroya geçişi de onaylanan ülke; uzun yıllardır kullanılan kunanın yerine euroyu kabul etti. 15 Ocak 2023 (dün) tarihi itibarıyla euro kullanımına resmen başlayan Hırvatistan; para biriminin geçiş süreci için de 2 yıllık bir takvim belirledi. Bu takvime göre vatandaşların ellerinde kalan kunalar; 2023 yılında postanelerde, 2024 yılında ise Hırvatistan Ulusal Bankası’nda euro ile değiştirilebilecek.

AB’ye katıldıkları 2013 yılından bu yana Schengen politikasını aktive eden Hırvatistan hükümetleri; ülkenin gelirlerinin artırılması ve kalkınması amacıyla, 10 yıllık süreç boyunca Schengen’in getirilebilmesi için büyük bir çaba gösterdi. Birçok AB ülkesinden çok daha hızlı bir sürede Schengen’in bir parçası olan Hırvatistan; bu sayede mal ve hizmetlerinin Avrupa genelinde kolay ulaşım hakkıyla yayılabileceğini öngörüyor. Ülkeye girecek hizmetlerin de ucuzlaması için önemli bir adım olarak yorumlanan bu gelişme; öte yandan Hırvatistan’ın önemli beklentilerinin bulunduğu turizm sektörü için de müjde niteliğinde kabul edildi.

Schengen Süreci Mart’ta Tamamlanıyor!

Avrupa Birliği’nin vize muafiyeti ve sınır olmadan ulaşım hakkı tanıyan sistemi Schengen; Hırvatistan’ın adaptasyon sürecini tamamlamasıyla birlikte, toplamda 27 ülkeyi kapsamış olacak. Ülkedeki ekonomik hareketliliğe doğrudan katkı sağlaması arzulanan Schengen Bölgesi’ne kabul edilme süreci; Hırvatistan nezdinde büyük bir titizlikle yürütülüyor. 1 Ocak itibarıyla kara yolu, demir yolu ve deniz taşımacılığında Schengen’e adaptasyon sürecinin tamamlandığını belirten Hırvat yetkililer; hava taşımacılığındaki sürecin ise 26 Mart itibarıyla nihayete ereceğini duyurdu.

Euro kullanımı ve Schengen’e dahil olma sürecini aynı anda tamamlayan Hırvatistan; son yıllarda ülkemizde de turizm faaliyetleriyle anılmaktaydı. Ancak son dönemdeki Schengen süreciyle birlikte vize alımındaki zorluklar, ülkemiz vatandaşlarının da Hırvatistan tercihini azaltmasına yol açmıştı. Bu dönemle birlikte, Hırvatistan tercihlerinin yerini Yunanistan’a bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version