Hindistan’da ilk maymun çiçeği vakası

Hindistan'da, Dubai'den dönen 38 yaşındaki bir kişide maymun çiçeği tespit edilmesiyle, ülkedeki ilk vaka kayıtlara geçti.

maymun cicegi virusu habermeydan

Hindistan’da ilk maymun çiçeği vakası…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ağustos ayında Afrika’da acil durum ilan edilmesinin ardından, maymun çiçeği virüsünün İsveç, Tayland ve Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra Afrika kıtası dışındaki bölgelere de yayıldığını duyurmuştu. DSÖ, bu yıl Afrika’da, özellikle testlerin tükendiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde, 30 binin üzerinde şüpheli maymun çiçeği vakası kaydedildiğini açıklamıştı. Bu duyurunun ardından Hindistan’da da ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğü bildirildi. Yetkililer, virüsün, yakın zamanda Dubai’den dönen ve Kerala eyaletinde yaşayan 38 yaşındaki bir kişide tespit edildiğini belirtti.

Virüsün tespit edildiği kişinin hastanede tedavi altında olduğu ve temaslılarının gözlem altına alındığı açıklandı. Kerala eyaleti sağlık yetkilileri, virüs bulaşan kişinin arkadaşı ve aile bireyleri dahil 29 kişi ile aynı uçakta bulunan 37 yolcunun da takip edildiğini ve şu ana kadar herhangi bir semptom göstermediğini duyurdu.

Hindistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Manisha Verma, Kerala’nın Malappuram bölgesinde bildirilen vakanın Clade 1’e ait olduğunu doğruladı. Ateş, kas ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve vücutta lezyonlar gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor. Clade 1b olarak adlandırılan bu yeni varyantın yüksek bulaşıcılığı olduğu ve Afrika’daki salgınla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Hindistan’da son iki yılda 30’dan fazla şüpheli maymun çiçeği vakası bildirilmiş olsa da, ilk doğrulanmış vaka bugün kaydedildi.

Exit mobile version