Hartum’da silahlı çatışmalar başladı.
Sudan’da son zamanlarda ordu ile Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter güç RSF arasında artan gerilim çatışmaya dönüştü. Tuğgeneral Nabil Abdallah, “Hızlı Destek Kuvvetleri ordu kamplarına saldırdı. Çatışmalar devam ediyor ve ordu ülkeyi korumak için görevini yapıyor” açıklamasını yaptı. RSF ise ordu tarafından Hartum’un güneyindeki kamplarından birine saldırı düzenlendiğini belirtti.
Hartum’daki ordu karargahı, askeri yönetimde olan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ikametgahının bulunduğu bölge ile Savunma Bakanlığı’nın yakınlarında silah ve patlama sesleri duyuldu. Hartum Uluslararası Havalimanı ve şehrin çeşitli noktalarından yoğun duman yükseldi ve RSF güçlerinin havaalanına girdiği belirtiliyor.
Merowe kentinde de silahlı çatışmalar yaşandığı bildirildi ve Hızlı Destek Güçleri, Hartum’un merkezindeki başkanlık sarayı da dahil olmak üzere birçok önemli bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini ifade ettiler.
Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği, vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve zorunlu olmadıkça ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.
Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, vatandaşlardan evlerinde kalmaları istendi ve “Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde Ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp, evlerinde kalmaları ve zorunlu haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur.” ifadelerine yer verildi.
Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu, RSF ise başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetiliyor. Ordu ile RSF arasındaki gerginlik, 5 Aralık 2022’de sivil hükümetin kurulması ve demokratik seçimlerin yapılmasına yönelik imzalanan ‘çerçeve anlaşması’ kapsamında, RSF’nin tamamen orduya entegre edilmesini öngören reformdan kaynaklanıyor. El-Burhan, RSF’nin ordudan bağımsız bir güç olarak hareket etmesine daha fazla izin vermeyeceğini belirterek RSF’nin derhal orduya katılmasını talep ederken, Dagalo ise bunun sivil bir yönetim tarafından gerçekleştirilmesini istiyor.