Güney Kore’de Yönetim Krizi Sürüyor! Sıkıyönetim İlanına Soruşturma Başlıyor!

Güney Kore parlamentosu, Devlet Başkanı Yook Sun Yeol'un sıkıyönetim girişimini soruşturmak üzere özel danışman atama kararı aldı.

kore 1

Aralık ayının ilk günleri, dünyadaki politik krizlere tanıklık ettiğimiz bir dönemin başladığını net bir biçimde gösterdi. ABD Başkanlık Seçimi’ni Donald Trump’ın kazanmasının ardından başlayan çalkantılarla birlikte, birçok ülkede önemli hadiseler yaşanmaya başladı. Komşu ülke Suriye’de birkaç gün önce yaşanan rejim değişikliği tüm dünyada gündemin başlıca konusu haline gelirken, 3 Aralık’ta Güney Kore’de yaşanan olaylar da dikkatlerin Uzakdoğu’ya dönmesine neden olmuştu. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ulusa seslendiği konuşmasında sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmasıyla başlayan süreç, Yeol’un yönetimden el çektirilme sürecine doğru adım adım ilerliyor.

Güney Kore’de Geçen Hafta Ne Oldu?

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta devlet televizyonunda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı. Sıkıyönetimin ilanının sebebi olarak “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması”nı sebep gösteren Yeol, bu kararının ardından toplumdan ve parlamentodan sert bir tepkiyle karşılaştı. İlk olarak muhalefet partilerin parlamenterleri tarafından meclisin kısa sürede açtırılması ve kendisine yakın vekillerin de bu girişime destek vermesi, Yeol’un sıkıyönetim girişiminin sonuçsuz kalma ihtimalini doğurmuştu. Parlamentonun sıkıyönetim kararını tanımadığını oylama sonucunda deklare etmesi ve Bakanlar Kurulu tarafından da bu kararın onaylanması, okların bir anda Güney Kore Devlet Başkanı Yeol’a dönmesine yol açtı.

Yoon Suk Yeol’un muhalefete yönelttiği Kuzey Kore yanlısı politikalar yürütme eleştirileri uzun süredir devam etmekteydi. Bu politikaların tamamen ortadan kaldırılması ve anayasal özgürlük düzeninin korunması amacıyla sıkıyönetim sürecine gideceğini duyuran devlet başkanı, parlamento ve Bakanlar Kurulu’dan çıkan karar sonrasında geri adım atmak durumunda kaldı. Sıkıyönetim Birlikleri olarak adlandırılan askeri ekibin meclise girdiği bir süreçte alınan bu kararla birlikte, muhalefetin Yeol’a yönelik yaptırım istekleri de parlamentoda tartışılmaya başlandı.

Devlet Başkanı Yeol’un duyurusuyla başlayan sıkıyönetim süreci, açıklamadan yalnızca birkaç saat sonra yine Yeol’un açıklamasıyla durduruldu. Parlamenter sisteme anlık bir darbeyle el koyma girişiminde bulunan Yeol, sıkıyönetim girişiminin boşa düşmesi sonrasında muhalefette bulunan 6 parti tarafından devlet başkanlığı görevinden alınmak istendi. Ancak Ulusal Meclis’te yeterli çoğunluğa ulaşılamaması sebebiyle bu karar resmileşmedi. Anayasaya aykırı bir biçimde yönetime el koyma girişiminde bulunan Devlet Başkanı Yeol’un geleceği, görevden alma kararı çıkmamasına rağmen belirsizliğini koruyor.

Parlamentoya Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’a yönelik getirilen bir diğer öneri ise, oy çokluğuyla kabul edildi. Yeol’un sıkıyönetim girişiminin soruşturulması üzerine özel bir danışman atanmasını öngören yasa tasarısı, parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi. Bakanlar Kurulu’nun da, Yeol’a rağmen bu kararı onaması ve soruşturmanın kısa bir süre içerisinde başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

2022’de göreve gelen ve 2027’ye dek görev süresi bulunan Yoon Suk Yeol; soruşturmanın aleyhine soruşturulması durumunda, görev süresini doldurmadan görevden ayrılmak durumunda kalan ilk Güney Kore Devlet Başkanı olacak.

Exit mobile version