Güney Kore’de devlet başkanı Yoon, görevden uzaklaştırıldıktan sonra tutuklandı

Seul Batı Bölge Mahkemesi, eski Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ü tutukladı. Yoon, "ayaklanmaya liderlik etme" ve "yetkisini kötüye kullanma" suçlamalarıyla yargılanıyordu.

yoon habermeydan

Güney Kore’de devlet başkanı Yoon, görevden uzaklaştırıldıktan sonra tutuklandı.

Güney Kore’de sıkıyönetim ilanına dair başlatılan soruşturma kapsamında devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol, gözaltına alındıktan sonra resmen tutuklandı.

Yonhap’ın haberine göre, 15 Ocak’ta gözaltına alınan eski Devlet Başkanı Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından “ayaklanmaya liderlik etme” ve “yetkisini kötüye kullanma” suçlarından tutuklandı. Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), savcılığın 20 gün içinde iddianameyi hazırlayacağını duyurdu. Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi ise mahkemenin tutuklama kararını eleştirdi.

Sıkıyönetim soruşturması kapsamında devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon hakkında tutuklama kararı, 18 Ocak’ta Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından alındı.

Yoon’un tutuklanmasının ardından, kararını protesto eden destekçileri, Seul Batı Bölge Mahkemesi binasına girerek camları kırdı ve bina çevresindeki güvenlik güçlerine yangın söndürme tüpleriyle müdahale etti. Protestocular ile polis arasında yaşanan arbede sonucu 45 kişi gözaltına alındı. Dün, mahkeme binası önünde Yoon’a destek amacıyla 44 bin kişi gösteri yaptı.

Polis, gözaltına alınan protestocuların önceki gösteriye de katıldığını belirtti. Yüksek Savcılık Ofisi, protestoları soruşturmak üzere 9 kişilik bir ekip kurdu.

Gözaltında tutulan Yoon, yazdığı mektupta “barışçıl protesto” çağrısı yaptı.

Yoon, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Güney Kore Ulusal Meclisi tarafından görevden uzaklaştırılmış ve 15 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. Yoon, Gwacheon’daki Yolsuzluk Soruşturma Ofisi’ne götürülmüş ve burada 10 saatten fazla sorguya çekilmişti. Yoon, Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olarak tarihe geçmişti.

Exit mobile version