Güney Kore’de Başörtüsüz Yarışan Elnaz Rekabi İran’a Döndü!

Güney Kore'de düzenlenen bir şampiyonada başörtüsüz yarışmasıyla gündeme gelen Elnaz Rekabi, İran'ın başkenti Tahran'da adeta bir kahraman gibi karşılandı.

elnaz rekabi iran 1

Güney Kore’de düzenlenen bir şampiyona, olaylarla çalkalanan İran‘ın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Dağ tırmanışı sporcusu Elnaz Rekabi’nin başörtüsü takmadan yarışmaya katılması; İran’ın şu anda çatışan her iki grubunda da farklı yorumlara neden oldu. Şeriata dayalı rejimin güçleri, Rekabi’nin ülkeye döndüğünde cezalandırılması gerektiğini savunmuştu. Şeriat düzeninin kaldırılmasını savunan muhalif kesim ise, Rekabi’nin son dönemde yaşanan olaylara destek olduğunu öngördü ve kendisine teşekkürlerini sundu.

Şampiyonada başörtüsü olmadan yarışması sonrasında, Elnaz Rekabi’den bir süre haber alınamamıştı. Bu durum başarılı sporcunun güvenliğiyle alakalı endişeleri de beraberinde getirmişti. Sonrasında kişisel Instagram hesabında acele etmesi nedeniyle başörtüsü takmayı unuttuğunu söyleyen Rekabi; bu durumun yalnızca unutkanlık nedeniyle yaşandığını belirtti. Ancak Rekabi’den bir süre haber alınamaması sonrasında böyle bir açıklama gelmesi ve aynı açıklamanın devlet televizyonunda da yapılması; İran’daki muhalif kesimde tehdit edilme iddialarını ortaya çıkardı.

Bu iddiaların gerçekliğinden endişe eden İran halkı içerisinden binlerce insan, şampiyona dönüşünde Elnaz Rekabi’yi havaalanında karşıladı. Rekabi’nin şampiyonada başı açık yarışmasını oldukça cesur bir hareket olarak yorumlayan İranlı muhalifler; Rekabi’yi kahraman olduğuna dair sloganlarla selamladı. 33 yaşındaki sporcunun, ülkeye giriş yaparken saçlarını siyah bir beyzbol şapkası ve kapüşonla örttüğü bu anda; yaklaşık bir aydır devam eden gösterilerin yoğun bir etkisinin olduğu da düşünlmekte.

BBC Farsça: Baskı İddiaları Hat Safhada!

Eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başını düzgün örtmemesi sebebiyle gözaltına alınması ve dövülerek öldürülmesi; İran’da uzun süreli bir protesto dalgasına yol açtı. Amini’nin ölümü sonrasında ülkedeki tüm kentlerde protestolar düzenlenirken; “Kadın, Hayat, Özgürlük” sloganlarının yoğun bir şekilde duyulduğu ve ülkedeki kadınların büyük bir kesiminin bu protestolarda aktif bir şekilde rol aldığı görüldü. Başörtülerini yakan ve saçlarını kesen kadınların öne çıktığı bu protestolar; İran rejim güçlerinin sert reaksiyonlarıyla bastırılmaya çalışılıyor. Ancak bastırma girişimlerinin neredeyse hiçbiri sonuç vermedi.

Sosyal medyada Elnaz Rekabi hakkında yoğun bir şekilde destek mesajları paylaşıldı. “Kahraman Elnaz” başlığıyla desteklenen başarılı sporcu, ülkesine dönmesinin ardından devlet televizyona röportaj verdi. Başörtüsünü takmamasıyla alakalı tepkileri değerlendiren 33 yaşındaki dağ tırmanışçısı, şampiyona ekibi tarafından bir anda çağırılmasının sonucunda böyle bir olay yaşandığını açıkladı. Bu konu hakkında aşırı tepki oluştuğunu ve kendisinin rahatsız olduğunu söyleyen Elnaz Rekabi; dönüşünde oluşan kalabalıktan ve yaşanan panikten dolayı İran halkından özür diledi. Kendisi hakkında çıkan haber alınamama iddialarını da yanıtlayan Rekabi; Güney Kore seyahatinin planlandığı gibi tamamlandığını açıkladı.

Konu hakkındaki değerlendirmelerini sosyal medya hesabında paylaşan BBC Farsça Servisi mensubu Rana Rahimpour; Elnaz Rekabi’nin bu sözleri söylemesi için üzerinde baskı kurulduğu iddialarının dillendirilmekte olduğunu belirtti. Geçmişte de İranlı sporcuların başörtüsü olmadan yarışmaları sonrasında “özür videoları” çekmelerini örnek gösteren Rahimpour; bu sporculardan birçoğunun ülkeye dönmediklerinin de altını çizdi. Başörtüsü sebebiyle gözaltına alınanlardan birkaçının itiraf odaklı videolar çekmeye zorlandığını da söyleyen Rahimpour; Elnaz Rekabi’nin de benzer bir baskıya maruz kalma ihtimalini yüksek gördüğünü ifade etti.

Exit mobile version