Güney Asya sular altında kaldı

Güney Asya'da son bir ay içinde meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle çok sayıda sel ve toprak kayması yaşandı. Vietnam'da en az 233, Tayland'da en az 33 ve Myanmar'da en az 19 kişi hayatını kaybetti.

guney asya habermeydan

Güney Asya sular altında kaldı.

Güney Asya’da şiddetli muson yağmurları ve Yagi Tayfunu’nun yol açtığı sel felaketleri nedeniyle can kaybı artıyor. Vietnam, Tayland, Myanmar ve Laos’ta yüzlerce kişi hayatını kaybederken, kayıpların bulunması ve mahsur kalanlar için yardım çalışmaları zorlu şartlar altında devam ediyor.

Son bir ayda yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymalarına ilişkin resmi verilere göre, Vietnam’da en az 233, Tayland’da en az 33 ve Myanmar’da en az 19 kişi hayatını kaybetti. Meteoroloji uzmanları, şiddetli yağışların bölgedeki etkisinin ay sonuna kadar devam edeceğini bildirirken, yetkililer vatandaşları gerekli önlemleri alma ve tahliye çalışmaları için uyarıyor.

Yagi Tayfunu’nun en fazla hasara yol açtığı Vietnam’da, yağışların etkisi azalmaya başlasa da arama kurtarma çalışmaları sonucunda ölü sayısı 233’e yükseldi. Halen 103 kişi kayıp ve en az 800 kişi yaralı. ABD, Avustralya ve Güney Kore, Vietnam’a destek sağlayarak yardım göndermiştir. Güney Kore hükümeti iki milyon dolar, Avustralya iki milyon dolar ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) bir milyon dolar insani yardım bağışında bulunmuştur.

Myanmar Yangın ve Acil Durum Departmanı (MFSD) tarafından yayınlanan rapora göre, sel felaketinde 19 kişi hayatını kaybetti ve 53 binden fazla hane tahliye edildi. Başkent Naypyidaw’da birçok uçuşta aksaklıklar ve iptaller yaşanırken, demiryolları ve otoyollar da sular altında kaldı.

Tayland ve Myanmar arasında bulunan Mae Sae Nehri’nin taşması sonucu, iki ülkenin sınır şehirleri sular altında kaldı. Her iki ülkenin askeri birlikleri, yardım ve arama kurtarma çalışmalarında tam destek sağlıyor. Tayland’da sel ve toprak kaymalarında 33 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Başbakan Paetongtarn Shinawatra, afet bölgesine ziyarette bulunarak acil durum merkezlerini inceledi ve tahliye çalışmalarına destek verdiklerini duyurdu. Shinawatra, hükümetin toplam yedi bakanlıkla ortak bir acil durum çalışması yürüttüğünü belirtti ve “Öncelikli amacımız, su seviyesinin azalmasını beklemeden evlerinde mahsur kalan ihtiyaç sahibi vatandaşları tahliye etmek ve gıda yardımlarında bulunmak” dedi.

Exit mobile version