Galaksi dışından gelen esrarengiz ışık Dünya’yı vurdu

Bilinmeyen kaynaktan gelen gizemli bir ışık atmosfere çarptı ve bu durum astrofizikçileri hayrete düşürdü.

gizemli isik habermeydan

Galaksi dışından gelen esrarengiz ışık Dünya’yı vurdu.

Uzay bilimciler, kaynağı belirsiz güçlü kozmik ışınların kökenini anlamaya çalışırken, Samanyolu galaksisinin ötesinden geldiğine inandıkları son derece nadir ve ultra yüksek enerjili bir parçacık tespit ettiler.

Science Dergisi’nde yayınlanan yeni araştırmanın yazarlarına göre, gözle görülemeyen bu atom altı parçacığın enerjisi, bel hizasından ayak parmağınıza düşen bir tuğla kadar yoğun olarak yorumlandı. Araştırmacılar, bu parçacığın, 1991’de keşfedilen ve şimdiye kadar gözlemlenen en enerjik kozmik ışın olan “Aman Tanrım” parçacığına rakip olduğunu gösterdi.

Astrofizikçiler, kozmik ışınları sürekli olarak Dünya‘ya yağan yüklü parçacıklar olarak tanımlıyorlar. Güneşten gelen kozmik ışınların genellikle düşük enerjili olduğunu, fakat ultra yüksek enerjili olanların ise istisna olduğunu belirterek, bu tür parçacıkların diğer galaksilerden ve galaksi dışı kaynaklardan geldiğini düşünüyorlar.

Utah Üniversitesi’nde araştırma profesörü olan ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan John Matthews, “Elinizi uzatsanız bile, her saniye avucunuzun içinden bir kozmik ışın geçiyor, ama bunlar genellikle düşük enerjili. Ancak bu kadar yüksek enerjiye (kozmik ışın) çıktığınızda, bu, yüzyılda kilometrekare başına bir taneye tekabül ediyor. Asla sıradan bir deneyim değil” dedi.

Yıllar süren araştırmalara rağmen, bu yüksek enerjili parçacıkların kesin kökenlerinin hala net olarak çözülemediği belirtiliyor.

Exit mobile version