Fransa’nın başkenti Paris; İran protestolarında da en çok öne çıkan tepkinin gösterilmesine aracı oldu. Şehrin en önemli sembolü olarak bilinen Eyfel Kulesi’nin etrafında toplanan göstericiler; İran’daki protestolar sonrasında alınan idam kararlarını protesto etti. Protestolar esnasında ise, Eyfel Kulesi’nin üzerine “Kadın, hayat, özgürlük” ve “İran’daki idamları durdurun” yazıları yansıtıldı. İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında başlayan eylemlerin sloganı “Kadın, hayat, özgürlük” ifadeleri; Paris’te bir kez daha hayat buldu.
Mahsa Amini’nin ülkedeki başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle darp edilerek öldürülmesi; ülkede aylardır süregelen protestoların başlangıcı olmuştu. Protesto süreçleri sonucunda tutuklanan İran vatandaşlarının idam edilmesi ise; Dünya‘nın her bölgesinde tepkiyle karşılandı. Paris Belediyesi tarafından Eyfel Kulesi’ne yansıtılan yazılarla desteklenen idam protestoları; tepkilerin odağındaki İran’ın itirazlarına yol açtı. Aylardır yaşanan şiddet sürecindeki her dönemeçte sert tepkiler veren İran; Paris’in yöneticilerine de benzer bir yöntemle yaklaştı.
“Kendi iç işleri” olarak yorumlanması gereken bu durumun Dünya’da tepki bulmasını eleştiren İranlı yöneticiler; farklı ülkelerden gelen tepkilerin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Ancak bu durumun İran tarafından getirdiği reaksiyona aldırış etmeyen Paris Belediyesi; şehirdeki protestoları ve insan haklarını destekleyeceğini yineleyen bir tavır sergiledi. İran’la alakalı yansıtılan iki sloganın, önümüzdeki iki gün boyunca da Eyfel Kulesi’ne yansıtılacağı duyuruldu.
İran’da 4 Kişi İdam Edildi!
Paris’teki protestolarla birlikte tüm Dünya’da yankı bulduğu görülen İran eylemleri; Eyfel Kulesi’nin etrafında sürdürülmekte. Sloganların iki gün boyunca yansıtılacağının açıklanması ise; eylemciler tarafından coşkuyla karşılandı. Paris Belediyesi’nin açıklamasında da, protestocuların haklı savunusuna ve özgürlükleri için savaşanların haklılığına vurgu yapıldı. Hükümetlerinin infaz süreci başlatmasına rağmen devam eden protestoları destekleme zorunluluğu hissettiklerini belirten Paris yönetimi; yerel saatte 18.30’dan itibaren tüm gece boyunca sloganların yansıtılmaya devam edeceğini taahhüt etti.
Geçtiğimiz aylarda yaşanan Mahsa Amini cinayetinden sonra da açıkça tepki gösteren Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo; bir vahşete kurban giden Amini ve geride kalan ailesini onurlandırmak adına, Paris şehrinde “fahri vatandaşlık” verdiklerini duyurmuşlardı. Protestoların Avrupa’da en çok dikkat çeken adresi olan Paris’in; bir süre daha eylemcilere ev sahipliği yapması bekleniyor.
İran’da ise protestoların devam ettiği bu süreçte, rejim yöneticilerinin ve yargının aldığı idam kararları konuşuluyor. 22 kişini idama mahkum edildiği bu dönemde; bu kişilerden 4’ünün cezası infaz edildi. İran yönetiminin ilerleyen süreçte de “rejim” adına sert aksiyonlar almasına kesin gözüyle bakılıyor.