Fransa’da seçim şiddeti artıyor: Çok sayıda aday saldırıya uğradı

Fransa, aşırı sağın ilk turdaki zaferinin ardından gergin bir atmosferde yarın yeniden sandığa gidiyor. Siyasi kutuplaşmanın hızla arttığı ülkede en az 51 aday ve parti üyesi saldırıya uğradı. Hükümet, seçim sonrası kaos yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

fransa secim siddeti habermeydan

Fransa’da seçim şiddeti artıyor.

Fransa, aşırı sağın zafer kazandığı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin büyük hezimet yaşadığı ilk turun ardından yarın ikinci tur genel seçimler için sandık başına gidecek.

Aşırı sağın iktidarını önlemek için merkez ve sol partiler güç birliğine giderken, seçim öncesi siyasi şiddet olayları hızla artıyor. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, en az 51 aday ve parti üyesinin saldırıya uğradığını belirterek ikinci tur sonrası ülkede karışıklık yaşanabileceği konusunda uyardı. “Sözlü saldırıları saymıyorum bile” diyen Darmanin, saldırılarla bağlantılı olarak 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Fransa’da erken genel seçimlerin ilk turunda, aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin yüzde 33,15 oyla birinci olması, aşırı sağın iktidara geleceği endişelerini artırdı.

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28 oyla ikinci sırada yer alırken, Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise yüzde 20’de kaldı.

30 Bin Polis Görev Yapacak

Gergin seçim öncesi fiziksel saldırıya uğrayanlar arasında Bakan Prisca Thevenot, milletvekilleri ve belediye başkanları da bulunuyor. Thevenot, afiş astıkları sırada yaklaşık 20 kişilik bir grubun saldırısına uğradı, kendisi yaralanmadı ancak yanındaki kişilerden bazıları hastaneye kaldırıldı. Hükümet, yarınki seçimler için beklenen çatışmaları önlemek amacıyla 30 bin polis görevlendirdi. Başbakan Gabriel Attal, partilerden destekçilerine sakin olma çağrısında bulunmalarını istedi.

Exit mobile version