Avrupa’da ve Dünya‘nın birçok noktasında sıklıkla gündeme gelen göç sorunu, yakın dönemde Fransa Meclisi’nde de tartışıldı. Son yıllarda Fransa’nın geçmişteki sömürge ülkelerinden, Doğu Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan ülkeye gelen mülteciler; birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Fransa’da da gündemin üst maddelerine yerleşti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sorunun çözümü adına partisi “En Marche!”ın sunduğu yasa tasarısını büyük ölçüde desteklemekteydi. Ancak mecliste Macron’un beklediği karar çıkmadı.
Parlamentoda göç yasa tasarısına dair yapılan oylamada, sol ve sağ partilerin oylarıyla ret kararı alındı. Hükümetin sunduğu yasa tasarısıyla, göçün kontrolü ve Fransa’ya gelen insanların entegrasyonu amaçlanmaktaydı. Ancak merkezde konumlanan “En Marche!” hükümetinin sunduğu bu tasarı, sol ve sağ partilerden beklediği desteği bulamadı. Cumhurbaşkanı Macron ve İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’in göç krizine çözüm olarak gösterdiği tasarı, her iki siyasi kutbun farklı gerekçeleriyle tasarıya onay vermemesi sonucunu ortaya çıkardı.
Sol partilerin yasa tasarısına yönelik yaklaşımı, tasarının yasalaşması halinde baskıcı bir sürecin başlatılma ihtimalinin kabul edilemeyeceği yönünde oldu. Sağ partilerden gelen çıkışlarda ise, göç yasasında düşünülenlerin yetersiz geleceği ve çok daha kapsamlı bir yasa hazırlığı gerekliliği belirtildi. Göç sürecinde mahkumiyet ile alakalı kapsamı daraltmayı hedefleyen tasarının yeni düzenlemelerle birlikte bir kez daha parlamentoya sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Macron ve hükümet mensuplarının, bir sonraki oylamada sol veya sağ cephelerde destek arayarak düzenlemeyi yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Göç ile ilgili sunulan yasa tasarısı, özellikle de İçişleri Bakanı Darmanin tarafından meclis gündeminde tutuldu. Oylama öncesinde hem sol hem sağ partilerden destek arayan Darmanin, bu girişimlerinde başarısız oldu. Sosyal medya hesabındaki açıklamalarında göç yasasının gerekliliğini aktaran Bakan Darmanin; yasanın geçmesi halinde hükümetin uyuşturucu satıcıları, katiller ve daha pek çok tehlikeli yabancı unsuru sınır dışı edebileceğini belirtmişti.
Aşırı sağı temsil eden Ulusal Ralli, küçük sağ partiler ve solda yer alan Sosyalist Parti yasaya ret oyu verdi. Meclisteki birçok kesimin farklı sebeplerle reddettiği bu tasarıda, beş yıl ve üzeri hapis cezası alan göçmenlerin sınır dışı edilebilmesinin imkanı tanınmaktaydı. Ayrıca göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmesini de zorlaştıran bu tasarı, özellikle de yoğun bir şekilde solun tepkisine maruz kalmıştı.
Haziran 2022’de yapılan seçimler sonrasında çoğunluğunu kaybeden “En Marche!” partisi, Cumhurbaşkanı Macron’un bir önceki döneminden çok daha kısıtlı yetkilere sahip. Bu sebeple de birçok yasayı geçirmek için işbirliği yapmak durumundalar. İçişleri Bakanı Darmanin ve diğer kabine üyelerinin, tasarı için bir kez daha çalışma yürütmelerine kesin gözüyle bakılıyor.