Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci tur oylama süreci başladı.
Fransa’da, ana karada yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 18.00’de sona erecek. Ancak Paris, Marsilya gibi büyük kentlerde oy kullanma süresi 20.00’ye kadar uzatılacak. Ülkede yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfus bulunurken, 49,5 milyon Fransız seçmen, ikinci turda 501 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Meclis’te görev alacak diğer 76 milletvekili ise ilk turda seçilmişti.
Seçimin ikinci tur oylamasında, 1094 aday yarışıyor. Milletvekili seçilebilmek için adayların en fazla oy alanları Meclis’e girecekler.
Parti veya ittifakların, Meclis’in 577 sandalyeli yapısında salt çoğunluğu elde edebilmek için 289 milletvekiline ulaşması gerekiyor.
Seçimde öne çıkan 3 büyük ittifak var: merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) Partisi lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla aşırı sağcı Jordan Bardella’nın Ulusal Birlik (RN) partisi; sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile kurduğu “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” İttifakı.
Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasının ardından tahmini sonuçlarını açıklarken, resmi sonuçlar İçişleri Bakanlığı tarafından daha sonra duyurulacak.
Yurt dışında yaşayan Fransızların internet üzerinden ikinci tur için kullandığı oy sayısı 460 bin olarak kaydedildi. Ayrıca, Guadeloupe, Guyane, Martinique gibi denizaşırı topraklarda oy verme işlemleri önceki gün gerçekleştirildi.
Yarın, Meclis yeni milletvekillerini ağırlamak üzere yerel saatle 14.00’te kapılarını açacak. Meclis’in 577 yeni üyesi, ilk Genel Kurul oturumu için 18 Temmuz’da toplanacak ve yeni Meclis başkanlarını seçmek için oy kullanacak. Yeni milletvekillerinin aynı gün içinde Meclis’teki gruplarını oluşturması gerekecek. Bir siyasi grup oluşturabilmek için en az 15 milletvekilinin bir araya gelip grup başkanvekillerini seçmeleri gerekiyor.
Fransa’da son 3 seçimde oylarını artıran aşırı sağcı RN, son olarak 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde %31,4 oy alarak Macron’un partisini ikiye katlamıştı. Macron, bu sonuca demokratik bir cevap vermek için Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı. Ancak bu karar, ülkenin 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği endişeleriyle karşılanmıştı.
Son genel seçimlerde ittifak kurmakta zorlanan sol partiler, bu seçimlerde “Yeni Halk Cephesi” İttifakı altında bir araya gelerek tek aday stratejisi izlediklerini duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı’nda Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller (EELV) bulunuyor. Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisi ve bazı diğer sağ partilerle ittifak yaparken, Macron’un Rönesans partisi ve ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi, “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” İttifakı’nı oluşturmuştu.
İlk turda aşırı sağcı ittifak %33 civarında oy alarak birinci sıraya yerleşmiş, Yeni Halk Cephesi İttifakı %28 ile ikinci, Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise %20 oy oranıyla üçüncü olmuştu. İlk turda seçilen 76 milletvekilinin dağılımı ise şu şekildeydi: 39’u aşırı sağ, 32’si sol ittifak, 2’si Macron ittifakı ve kalan 3’ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adaylarıydı.