Fransa’da Emeklilik Yaşı Krizi: 64’e Yükseliyor!

Fransa'da hükümetin reformları arasında yer alan emeklilik düzenlemesi, yaş sınırının 64'e yükseltilmesini kapsıyor.

macron 1

Fransa‘da yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapılan emeklilik reformu, iktidar ve muhalefetin karşı karşıya gelmesine yol açtı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçimlerde vaat ettiği emeklilik paketinin uygulamaya konulacağını duyurdu. Yapılması planlanan reformla birlikte, 62 olan emeklilik yaşı 64’e yükseltilecek. Uygulama tarihi itibarıyla her yıl boyunca 3 ay yükseltilmesi tasarlanan yaş sınırının, 2030 yılında 64 yaş seviyesine gelmesi hedefleniyor.

2027 yılına dek hedeflenen prim ödeme süresi de, yapılacak reformla birlikte güncellenecek. Belirlenen emekli maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödenmesini isteyen Fransa hükümeti; yükseltilen prim baremini 4 yıl sonra uygulamaya koyacak. Bu süreçte de, geçmişteki 67 yaş sınırı korunacak. 67 yaşına gelmiş her sigortalı vatandaş, yaş haddi sebebiyle emekliye ayrılabilecek. Yaş ve prim haddini standart haline getireceklerini açıklayan Fransa Başbakanı Borne; bazı mesleklerdeki fiziksel ve zihinsel yıpranmaları da hesaba katacaklarını belirtti. Bu sayede birçok mesleğin mensubu da erken emeklilik hakkını koruyacak.

Başbakan Borne; yaş sınırı ve prim zorunluluğunun genişletildiği tasarıyla birlikte, emekli maaşı ücretlerinde de zam yapıldığını açıkladı. En düşük emekli maaşın asgari ücretin yüzde 85’i olmasını kararlaştıran yasa tasarısı; bugünkü baremle yaklaşık 1200 euroluk alt limiti işaret ediyor. Bu sayede emeklilerin de refah seviyesinin yükseleceği öngörülüyor. Yaş sınırıyla ilişkili prim bareminin de altını çizen Borne; erken yaşta çalışanların ayrıcalıklı olduğunu dile getirdi. Özellikle de küçük yaşta çalışma hayatına atılanlar, 44 yıllık prim süresi ibraz ederek emekli olabilecek. Bu süreye ulaşan çalışanlardan yaş haddi beklentisine girilmeyecek.

Fransa Muhalefeti Sokağa İniyor!

Başbakan Elisabeth Borne’un açıklamalarını destekleyen ifadeler kullanan Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire; yapılan reformla birlikte devletin kasasının yatırım imkanına kavuşacak seviyede kârlı çıkacağını söyledi. 2030 yılı öngörülerek yapılan bu planda, 7 yıl sonra yaklaşık 17,7 milyar euroluk bir kazanç elde edileceğinin altı çizildi. Fransa’da hükümetin planladığı emeklilik reformu, birçok kesimde olumlu reaksiyon aldı. Ancak emeklilik günleri yaklaşmakta olan insanlar ve mağdur insanların sayısının çok olduğunu bilen muhalefet; Cumhurbaşkanı Macron ve hükümetin planına açıkça tepki gösterdi.

Muhalefetteki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa Partisi Milletvekili Mathilde Panot; sosyal medyada bu yasaya dair tüm gelişmeleri eleştirdi. İktidarın emeklilik planını “arkaik, acımasız ve adaletsiz” kelimeleriyle anlatan Panot; Başbakan Borne’un hiçbir şeyden utanmadığını belirtti. Aynı partinin son seçimlerdeki cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon da, Macron ve Borne’a tepki gösterdi. Hükümetin kamuoyuyla paylaştığı emeklilik reformunun “sosyal devlette ciddi bir gerileme” olduğunu savundu.

Aşırı sağ görüşleriyle bilinen Ulusal Birlik Milletvekili ve yine Macron’un rakiplerinden biri olan Marine Le Pen ise; Fransızların bu konuda muhalefet cephesi olarak kendilerine güvenmesi gerektiğini ve bu sorunu çözeceklerini ifade etti. İşçi sendikalarının da tepkisini çeken bu yasa tasarısı; 19 Ocak’taki sokak eylemleriyle protesto edilecek. Hükümetin protestolar sonrasında atacağı adımlar ise merakla bekleniyor.

Exit mobile version