Fransa’da Akaryakıt Krizi Ülkeyi Sardı!

Fransa'da petrol rafinerisi çalışanlarının greviyle birlikte başlayan akaryakıt krizi, tüm ülkede etkisini gösterdi.

fransa akaryakit 1

Fransa’da haklarını alamayan petrol rafinerisi çalışanları greve gitti. Bu nedenle de, iki haftayı aşkın bir süredir rafineriden akaryakıt temin edebilme oranı epey düştü. Bu süre zarfında ülkenin birçok noktasında benzin eksikliği yaşanmaya başladı. Kısa bir sürede tüm ülkede net bir biçimde etkisi görülen akaryakıt krizi; ülkenin tüm ulaşım rotalarında etkisini hissettirmekte. Petrol üreticileri ve perakende satıcıları zor bir durumun içinden çıkmaya çalışırken; haklarını hala alamayan çalışanların da greve devam etme kararı aldıkları öğrenildi.

TotalEnergies ve ExxonMobil firmalarında çalışan işçiler, sendikayla ortaklaşa aldıkları karar sonucunda greve gitti. Maaş zamları konusunda sendika ve işverenlerin uzlaşma sağlayamaması nedeniyle oluşan bu sonuç; ülkede hayatın önemli ölçüde kısıtlanmasına neden olmakta. CGT sendikası tarafından yapılan açıklamada; işverenlerle pazarlıkları devam ettiği, iki haftanın sonunda da olumlu bir sonuca ulaşılamadığı duyuruldu. Bu nedenle grevin süresi uzatıldı ve bu hafta da çalışanların iş bırakma eylemleri devam edecek.

Akaryakıt krizinin ülkeyi sarmasından kaynaklı oluşan kaosu durdurmak isteyen Fransız hükûmeti; ExxonMobile çalışanlarının bir kısmına işe dönme emri verdi. Anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle oluşan krizi kısa vadeli de olsa durdurmak isteyen Cumhurbaşkanı Macron ve heyeti; ExxonMobile’a verilen emrin bir benzerini TotalEnergies’e de verebilir. Her şeyin normale döneceğinin sözünü veren Emmanuel Macron; vatandaşları sükûnete davet etti. Benzin kaosunun yoğunlaştığı yerlerde kısıtlama kararları alan Fransa hükûmeti; bu karar sonrasında krizi derinleştirebilir.

Macron: Sorumluluk CGT ve İşverenlerde!

Fransa’da faaliyette olan yedi petrol rafinerisinin altısı, grev sebebiyle durduruldu. Tek bir rafineriden ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Fransa; hem vatandaş hem de sanayi ihtiyaçları nezdinde oldukça zor bir duruma düştü. Grev hakkını destekleyeceklerini söyleyen Emmanuel Macron; ülkedeki temel ihtiyaçların karşılanabilmesi adına bazı noktalarda göreve dönme emri vermek durumunda kaldıklarını açıkladı. Temel hizmetlerin yerine gelmesinin ülke adına şart olduğunu vurgulayan Macron; bu durum haricinde anayasal hakların tamamını savunacağının garantisini verdi.

Yaşanan grev süreci sonrasında her üç benzin istasyonundan birinin akaryakıt ikmalinin tükendiğini açıklayan Emmanuel Macron; en geç önümüzdeki hafta CGT ve işverenlerin arasındaki sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. CGT’nin ülkedeki enflasyon oranında maaş zammı istediği öğrenilirken; işveren firmaların bu teklife yanaşmadığı ve çok daha düşük bir zam önerdiği konuşuluyor. Tüm Avrupa‘yı etkisi altına alan enflasyondan korunmak adına yüzde 10 zam isteyen personellerin önerisini reddeden TotalEnergies ve ExxonMobile; zammın reddi için Fransa hükûmetinden de istediği yanıtı alamadı.

Fransa vatandaşları da yaşanan bu kriz karşısında epey tepkili. Fransa’nın resmi haber ajansı AFP’ye konuşan vatandaşlar; eylem haklarını savunmalarına rağmen, kendilerinin zor duruma düşmesinden dolayı haksız gördüklerini dile getirdiler. Krizin temel ihtiyaçların tamamını etkilememesi adına çalışmalar yürüten Fransız hükûmeti; polis, jandarma, itfaiye araçları, ambulanslar, okul servisleri, çiftçi araçları, posta şirketi, cenaze araçları ve soğuk gıda zinciri araçları için yakıt ikmallerini özel olarak düzenledi. Vatandaşlara da bidon veya varille benzin satışı yapılması yasaklandı.

Exit mobile version