Fransa’da 1 Mayıs’ta emeklilik reformuna karşı protestolar devam ediyor

Emeklilik yaşı reformunu içeren ve yaşın 2 yıl uzatılmasını öngören değişikliğe karşı olanlar, ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyorlar.

fransa 1 mayis habermeydan

Fransa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, emeklilik yaşının 2 yıl uzatılmasını içeren reforma karşı çıkanlar, ülke çapında gösteriler düzenliyorlar.

Fransa’nın önde gelen sendikalarının çağrısıyla, başkent Paris başta olmak üzere Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes gibi birçok şehirde, reform karşıtı kitlesel eylemlerin 13’üncüsü başladı.

12 bin polisin görev yapacağı, ülke genelinde 1 milyondan fazla kişinin katılması beklenen gösterilerde güvenliği sağlamak amaçlanıyor. Bu kapsamda, 5 bin polis Paris’te görev yapacak. Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu kurum RATP, gösteriler nedeniyle birçok tren ve metro istasyonunu kapattı. Ayrıca, grev ve gösterilerden kaynaklı hava yolu ulaşımında yüzde 25-33 arasında aksamalar yaşanması bekleniyor.

Buna ek olarak, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, polisin gösterilerde istihbarat toplamak için dron kullanması talimatını verdi. Ancak, bazı gruplar dron kullanımına karşı çıktı. Mahkeme, polisin gösterilerde dron kullanmasına yönelik yapılan itirazı reddetti. Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, gösterilere 2 bin kadar aşırı solcu militanın katılacağını ve bu kişilerin polisin sert müdahalesiyle karşılaşacaklarını belirtti.

Fransa’da gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reform kararına karşı ülke genelinde gösteriler düzenleniyor. Yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin katılması beklenen gösteriler için 12 bin polis görev yapacak. Paris ve çevresinde, toplu taşımadan sorumlu kurum RATP gösteriler nedeniyle birçok tren ve metro istasyonunu kapattı. Ayrıca, grev ve gösterilerin neden olacağı hava yolu ulaşımında yüzde 25-33 arasında aksamalar olması bekleniyor. Mahkeme, polisin gösterilerde dron kullanmasına yönelik yapılan itirazı reddetti. Paris Emniyet Müdürü, gösterilere 2 bin kadar aşırı solcu militanın katılacağını bildirdi. Gösterilerde polisi kışkırtmama çağrısı yapan CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, hükümete çağrıda bulundu. Emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı alan hükümete karşı 16 Mart’tan bu yana ülke genelinde protestolar düzenleniyor. Protestolara sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı.

Exit mobile version