Ford ve GM İşçilerinin Grevi Büyüyor!

Bir süredir Ford ve General Motors işçilerinin devam ettirdiği grev, ABD'nin birçok noktasına yayılacak.

uaw protest 1

ABD’de Eylül ayında başlayan otomotiv grevlerinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden’ın grev alanını ziyaret etmesi, Dünya kamuoyunun gündeminde önemli bir yer bulmuştu. Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler’in bu seçimde de adayı olması beklenen Donald Trump ise, Biden’ın grev ziyaretini eleştirmiş ve fikrin kendisinden çıktığını söylemişti. ABD’de tüm ülkeye etkisini hissettiren Ford ve General Motors (GM) işçilerinin grevi, çok daha fazla işçiyi kapsayacak şekilde devam edecek.

Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) Başkanı Shawn Fain, Ford ve GM yetkilileriyle yapılan görüşmelerden sonuç alamadıklarını açıkladı. Kendilerinin pazarlık yapma isteğini birçok kez ilettiklerini söyleyen Shawn Fain, Ford ve GM’in bu konuda anlamlı bir adım atmadığını belirtti. Bu sebeple Ford’un Chicago’daki, GM’in Michigan’daki montaj tesislerinde de grev sürecinin başlayacağını açıklayan UAW Başkanı; her iki fabrikadan toplamda 7 bin kişinin greve gitme kararı aldığını duyurdu.

Ford ve GM’in montaj tesislerindeki işçilerin de greve katılmasıyla birlikte, toplamda 25 bin otomotiv işçisinin grevde olduğu ifade ediliyor. Avrupa merkezli Stellantis grubundaki grev ise, firmanın yaptığı iyileştirmeler nedeniyle durduruldu. Bu grubun içerisinde FIAT, Opel, Peugeot gibi markaların fabrikaları yer almakta. Ford, GM ve Stellantis’in işçileriyle başlayan grev süreci; yapılan bu duyuruyla birlikte, etkisini firmalar nezdinde de gösterdiğini net bir biçimde kanıtladı.

15 Eylül’de başlayan grev süreci; Ford, GM ve Stellantis’in 150 bin çalışanına sunduğu yeni sözleşmelerde anlaşmazlık çıkmasıyla birlikte ortaya çıktı. 150 bin çalışandan 13 bini greve gitme kararı alırken, bu süreçte üretimin durdurulmaması da dikkat çekti. Ford ve GM’in sözleşme önerme fikrine yanaşmaması, üretim sürecinin de aksayacağı bir dönemin habercisi niteliğinde. Üretim bandında çalışanların da greve katılması, her iki firmanın da zor bir sürece gireceğine işaret ediyor.

“Ayağa Kalk” ismiyle anılan otomotiv grevi, UAW’ın 88 yıllık tarihindeki en büyük işçi eylemi olarak anılıyor. 3 otomobil fabrikasında birden başlayan grev, kısa sürede ABD tarihinde önemli bir yer edindi. Geçmişte de ABD içerisinde birçok farklı sektörün işçileri, greve giderek haklarını aramıştı. Ancak otomotiv işçilerinin başlattığı süreç, siyasi destek açısından en yüksek seviyeye çıktı. ABD tarihinde ilk kez ülkenin başkanı bir işçi grevini ziyaret etti. Joe Biden’ın gelişiyle kamuoyunda çok daha büyük bir destek bulan grev, firmaların anlaşma zemini bulması halinde sona erecek. Aksi halde yeni yıla kadar devam etmesi bekleniyor.

Exit mobile version