Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nde konuştu: Konsey görevini yerine getiremedi

New York'ta BM Güvenlik Konseyi Filistin Konulu Toplantısı'na katılan Hakan Fidan "Ne yazık ki Konsey şu ana kadar aldığı kararları İsrail'in uygulamasını sağlamakta başarısız olmuştur" dedi.

fidan konsey habermeydan

Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nde konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, kendisine tanınan cezasızlıktan cesaret alarak, “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum, İsrail’e gerçek bir baskı uygulayana kadar soykırım eylemlerine devam edeceğini” belirtti.

Fidan, New York’taki Filistin konulu BM Güvenlik Konseyi Toplantısı’nda konuştu.

Çok kritik bir dönemeçte olduklarını ifade eden Fidan, izlenecek yolun, dünya düzenini ve ulusların birbirleriyle olan ilişkilerini şekillendireceğini söyledi.

Fidan, “Çok değer verdiğimiz kurallara dayalı düzenimiz darmadağın olmuş durumda. Bu erozyon her geçen gün geri dönülemez bir hal alıyor” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki savaşın Batı Şeria, Lübnan ve ötesine yayılmadan durdurulabileceğini belirten Fidan, “Bazı uluslararası aktörlerin kasıtlı olarak hareketsiz kalmayı seçmeleri ve çözüm için adım atmaktan kaçınmaları oldukça şaşırtıcı” dedi. Fidan, yapılması gerekenlerin çok açık olduğunu belirterek, “BM Güvenlik Konseyi’nin bir kararı var: Acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı, rehine ve mahkum takası yapılmalı, İsrail Gazze’den çekilmelidir. Filistinlilere insani yardım engelsiz bir şekilde ulaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Fidan, Netanyahu’nun bu tür bir anlaşmanın gerçekleşmesini sürekli olarak engellediğinin farkında olduklarını ifade ederek, “(Netanyahu) Kendisine tanınan cezasızlıktan cesaret alarak, başta Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplum İsrail’e gerçek bir baskı uygulayana kadar soykırım eylemlerine devam edecek” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu hatırlatan Fidan, “Ne yazık ki Konsey, aldığı kararları İsrail’e uygulatmakta başarısız olmuştur. Silah ambargosu yok, zorlayıcı tedbirler yok” ifadelerini kullandı.

İsrail’in saldırganlığının sınır tanımadığını ve Lübnan’ın da hedefte olduğunu belirten Fidan, tehlikeli bir yöne doğru ilerlediklerini ve uluslararası hukukun göz ardı edildiğini dile getirdi. Fidan, yoğun bombardımanın sivil ve askeri hedefler arasında ayrım yapılmaksızın devam ettiğini belirterek, Güvenlik Konseyi’ni asli görevini yerine getirmeye ve İsrail’in saldırganlığını durdurmaya çağırdı.

İsrail’in güvenliğinin ancak barışla sağlanabileceğini vurgulayan Fidan, “Barış, yalnızca iki devletli çözümle mümkün olabilir. Netanyahu ve köktendinci ortaklarının çıkarları, bölgesel istikrarı ve uluslararası düzeni tehlikeye atmamalıdır” dedi.

Fidan, Doğu Kudüs’ü başkent olarak kabul eden, 1967 sınırlarına dayalı bağımsız ve egemen bir Filistin devletiyle iki devletli çözümün önünün açılması çağrısında bulunarak, konuşmasını “Gelin hep birlikte adil ve kalıcı bir barış için çalışalım. Güvenlik Konseyi’ne çağrımız budur” sözleriyle bitirdi.

 

Exit mobile version