Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger yaşamını yitirdi

Eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD dış politikasının önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyordu ve hayatını 100 yaşında kaybetti.

abd disisleri habermeydan

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger hayatını kaybetti.

20. yüzyılda ABD dış politikasının önde gelen figürlerinden biri haline gelen ve Richard Nixon yönetiminde dışişleri bakanlığı görevini üstlenen Henry Kissinger, 100 yaşında yaşamını yitirdi.
Danışmanlık firması Kissinger Associates, Kissinger’ın hayatını kaybettiğini duyurdu, ancak ölüm nedeni belirtilmedi.

Kissinger, Eylül 1973 ile Ocak 1977 arasında Gerald Ford ve Richard Nixon’ın başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Ayrıca, 1969-1975 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini üstlendi. Kissinger, 1974’teki Kıbrıs Harekatı sırasında ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Uzun bir kariyer boyunca, Joe Biden dahil olmak üzere birçok başkana danışmanlık yapan ünlü diplomat, Vietnam Savaşı’nın sona erdirilmesine yönelik müzakereleri başlatması nedeniyle Nobel Barış Ödülü kazandı.

Nixon’ın 1968’de ABD Başkanı seçilmeden önce Harvard Üniversitesi’nde akademisyen olan Kissinger, Nixon ile yakın işbirliği içinde çalışarak 1969 ve 1970’te Vietnam Savaşı’nın sona ermesi kararını etkiledi, bu süreçte Kamboçya’ya gizli bombardımanlar da dahil oldu. 1973’te Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Kissinger’ın bu ödülü, zaman içinde en tartışmalı ödüllerden biri olarak bilindi.

Mayıs 2023’te 100 yaşına giren Kissinger, doğum gününden önce verdiği bir röportajda, dış politikasını “suç” olarak görenlere yönelik, “Bu, onların cehaletinin bir yansıması, böyle düşünülmedi” şeklinde konuşmuştu.

Kissinger’ın ölümünün ardından eski ABD Başkanlarından George W. Bush, ABD’nin dış ilişkilerde en güvenilir ve bağımlı ismini kaybettiğini ifade etti.

Exit mobile version