Erdoğan-Scholz görüşmesi Alman basınında yer aldı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenledikleri ortak basın toplantısındaki mesajlar, Alman medyasında geniş yankı buldu.

erdogan scholz habermeydan 1

Erdoğan-Scholz görüşmesi Alman basınında yer aldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında savunma sanayisi konusundaki işbirliği, Alman basınında geniş yer buldu. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yayımlanan bir haberde, Scholz’un Türkiye’ye savunma sanayisi ürünlerinin tedarik edilmesine yönelik daha fazla işbirliği yapılacağını açıkladığı ve bu yeni yaklaşımın, Türkiye’nin NATO üyesi olmasına dikkat çekerek savunulduğu belirtildi. Ancak, bu tutumun Yunanistan’da endişe yarattığı ve Scholz’un Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin yumuşamasını olumlu değerlendirdiği de vurgulandı.

Haberde, Alman hükümetinin, Donald Trump’ın ABD’de yeniden başkan seçilme ihtimali ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını artırma olasılığı gibi faktörler nedeniyle Türkiye’ye bakış açısını değiştirdiği ifade edildi. NATO’nun güney kanadının güvence altına alınması ve Ukrayna’ya desteğin azalması karşısında güçlerin birleştirilmesinin hedeflendiği belirtilen analizde, Berlin’in Erdoğan’ın Kremlin ile iletişim kanallarını kullanabilmeyi umduğu vurgulandı. Ayrıca, 2016’dan bu yana yapılmayan yüksek stratejik ortak hükümet istişarelerinin yeniden başlatılmasının da bu yakınlaşmanın bir işareti olduğu kaydedildi.

Deutschlandfunk, Scholz ve Erdoğan’ın silah ve teçhizat sevkiyatı konusunda hemfikir olduğunu ancak Orta Doğu meselelerinde görüş ayrılıkları bulunduğunu vurgularken, Süddeutsche Zeitung analizinde iki liderin ilişkilerinin geliştiği ve birbirlerini daha iyi tanıdıkları belirtildi. Scholz’un Türkiye’ye yaptığı bu ikinci ziyaretin, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini pekiştirme amacı taşıdığı ifade edildi.

Tagesspiegel ve Welt gazeteleri de Scholz’un, Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarının teslimatı olasılığı üzerinde durduğunu belirtti. Scholz’un, Türkiye’ye daha fazla askeri teçhizat ihracatına izin verilmesi konusunda Alman hükümetinin karar aldığını ve bu sürecin devam edeceğini açıkladığı haberlere yansıdı.

Exit mobile version