Emekli General Pavel, Çekya Cumhurbaşkanı seçildi

Çekya’da dün gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda ipi göğüsleyen taraf eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel (61) oldu.

cekya habermeydan

Sandıktan çıkan resmi olmayan neticeye göre Pavel, oyların yüzde 56.9’unu almayı başardı. Ülkenin en zenginlerinden olan milyarder rakibi Andrej Babis ise yüzde 43.1’de kaldı.

NATO’DA GÖREV ALMIŞTI

Çekya’da büyük oranda sembolik bir makam olan cumhurbaşkanlığına seçilen Pavel, “Eğer hepimiz başarılı olursak benim cumhurbaşkanlığım başarılı olur” dedi. Petr Pavel, NATO’da Askeri Komite’nin başkanı olarak görev yapmıştı. Seçim kampanyasında son olarak Pavel’in öldüğüne dair sosyal medyada söylenti de yer almıştı.

İki dönemlik görev süresi Mart ayında dolacak olan Milos Zeman’ın yerine geçmek için sekiz adayın yarıştığı ilk tur oylaması 14 Ocak’ta gerçekleşmiş fakat hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını bulamaması nedeniyle ikinci tura kalmıştı. İlk turda Pavel oyların yüzde 35,40’ını alarak birinci olmuş, eski Başbakan ve Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) Genel Başkanı Andrej Babis ise yüzde 35 oy oranıyla ikinci sırada yer almıştı.

Exit mobile version