Dünyanın en yaşanabilir şehirleri açıklandı

Koronavirüs salgını sona erdikten sonra, dünyanın birçok şehrinde yaşam kalitesi tekrar yükselmeye başladı. Dünyanın en yaşanabilir şehirleri açıklandı.

yasanabilir sehirler habermeydan

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri açıklandı.

Economist Intelligence Unit’in Küresel Yaşanabilirlik Endeksi, istikrar, sağlık hizmetleri, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kategorilerinde 173 kenti değerlendirdi ve genel olarak yaşanabilirlik seviyelerinde son 15 yılın en büyük artışını ortaya koydu. Bu artışta Asya, Orta Doğu ve Afrika’daki sağlık hizmetleri ve eğitim alanlarındaki kazanımlar önemli bir rol oynuyor. Ancak, Kiev gibi kentlerde hala devam eden çatışmalar ya da yüksek yaşam maliyeti nedeniyle istikrar puanlarında düşüşler yaşanıyor.

Lider Şehir: Viyana

Avusturya’nın başkenti Viyana, endeksin zirvesine yabancı değil. Sadece 2021’de koronavirüs salgını sırasındaki kısıtlamalar nedeniyle birincilikten düşmüştü, ancak şimdi tekrar birinci sırada yer alıyor. Kent, istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim ve altyapı açısından mükemmel bir skora sahip.

Viyana, Konstantin Filippou tarafından işletilen iki Michelin yıldızlı bir restoran olan eşi Manuela Filippou tarafından “tam bir yaşam döngüsüne sahip olduğu” şeklinde tarif ediliyor. Korunan tarihi yapısı, güvenilir toplu taşıma sistemi, ucuz çocuk bakımı, erişilebilir kafe, tiyatro ve şarap evleriyle Viyana, yaşam için ideal bir şehir olarak nitelendiriliyor.

Melbourne ve Sydney: Avustralya’dan Yaşanabilir Şehirler

Avustralya’nın Melbourne ve Sydney kentleri, bu yıl da ilk 10’da yer alıyor ve üçüncü ve dördüncü sıraları koruyor. Melbourne özellikle kültür ve çevre konularında yüksek skora sahip. Melbourne’da yaşayanlar, kültürel etkinlikler, çeşitli mutfak seçenekleri ve muhteşem manzaraların keyfini çıkarabiliyorlar. Sydney ise büyülü manzaraları, sahil şeridi ve tarihi binalarıyla etkileyici bir şehir olarak dikkat çekiyor.

Vancouver: Kanada’nın Yaşanabilir Kenti

Vancouver, beşinci sıraya yükselerek diğer iki Kanada kentini geride bırakmış durumda. Kent, kültür ortamı ve çevre puanlarıyla dikkat çekiyor. Vancouver, denize, ormana ve gökyüzüne kolay erişim sunması, çeşitli mutfak seçenekleri ve parkların bol olduğu bir yaşam sunmasıyla biliniyor.

Osaka: Asya’dan Tek Temsilci

Endekste onuncu sırada yer alan Osaka, Asya kıtasından listede yer alan tek kent. İstikrar, sağlık hizmetleri ve eğitim alanlarında tam puan almış olan Osaka’nın düşük yaşam maliyeti kenti cazip kılıyor. Bu nedenle, dünya genelindeki yüksek yaşam pahalılığına karşı tercih edilebilir bir şehir olarak görülüyor.

Auckland: Yükselen Bir Şehir

Endekste onuncu sırayı paylaşan Auckland, geçen yıla göre 25 sıra yükselerek önemli bir gelişme kaydetmiş durumda. Eğitim alanında tam puan almasının yanı sıra kültür ve çevre konularında da en yüksek skorları alan kent, sakin plajları ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Ayrıca, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na ev sahipliği yapması da Auckland’ı daha cazip kılıyor.

Exit mobile version