Dünya Meteoroloji Organizasyonu, aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm riskine ilişkin bir uyarıda bulunuyor

WMO "Dikkatlerin çoğu gündüz maksimum sıcaklıklara odaklanırken, özellikle savunmasız nüfus için en büyük sağlık riski gece sıcaklıklarından kaynaklanıyor" dedi

meteoroloji habermeydan

Dünya Meteoroloji Organizasyonu, aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm riskine ilişkin bir uyarıda bulunuyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), kuzey yarımküredeki sıcak hava dalgasının bu hafta yoğunlaşmasıyla birlikte gece sıcaklıklarının artacağı ve bunun da kalp krizi ve ölüm riskini artıracağı konusunda bir uyarı yaptı. WMO, özellikle savunmasız nüfus için gece sıcaklıklarının en büyük sağlık riski olduğunu belirtti. Sıcak hava dalgasının henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade eden WMO, Kuzey Amerika, Asya, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de sıcaklıkların günlük 40 santigrat derecenin üzerine çıkabileceğini bildirdi. Bu da bazı bölgelerde gece sıcaklıklarının 30 santigrat dereceye kadar yükselebileceği anlamına geliyor. WMO Danışmanı John Nairn, tekrarlanan yüksek gece sıcaklıklarının insan sağlığı için tehlikeli olduğunu ve kalp krizlerine neden olabileceğini vurguladı. Ayrıca, yüksek sıcaklıkların Güney Avrupa’da orman yangını alarmına ve sağlık uyarılarına yol açtığı belirtildi. İspanya’nın Aemet hava durumu ajansı da sıcak hava dalgasının bu hafta Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri etkileyeceğini söyledi. Sıcaklıkların İspanya’nın güney kesimlerinde 42 santigrat derecenin üzerine çıkabileceği ancak çarşambadan itibaren düşmeye başlayabileceği bildirildi. La Palma adasındaki orman yangınında ise yaklaşık 4 bin 600 hektarlık alan ve 20’den fazla ev ve bina zarar gördü. Pazartesi günü itibariyle daha zayıf rüzgarlar ve serin hava yangınla mücadeleye yardımcı oldu.

Yunanistan’da sıcak hava nedeniyle kuruyan çam ormanlarında yangınlar büyük hasara yol açtı. Kuzeydoğu Attika, Loutraki, Devenochoria ve Boetia bölgelerindeki güçlü rüzgarlar, alevlerin hızla yayılmasına neden oldu.

Atina’nın hemen dışındaki iki sahil kasabasında çıkan yangınlarda binalar hasar gördü ve binlerce kişi tahliye edildi. Rüzgar hızının saatte 70 kilometreye ulaşması nedeniyle, sahil boyunca en az altı kasaba için tahliye emri verildi.

Yaklaşık 200 itfaiyeciye Yunan ordusundan gelen askerler, uçaklar ve helikopterler yardım ediyor. Güney Yunanistan ve Atina’nın büyük bir kısmı şu anda orman yangınları için en yüksek ikinci alarm seviyesindedir.

Hastaneler, acil durumlarla ilgilenmek için ısı istasyonları kurmaları çağrısında bulunuldu. Roma’daki yerel bir su şirketinden gelen gönüllüler ve yetkililer, insanları çeşmelere yönlendirmek ve şişelenmiş su dağıtmak için şehrin 28 noktasına yerleşecekler.

İnsanlara gölgede kalmaları ve öğlen 11 ile akşam 6 arasında doğrudan güneş ışığından kaçınmaları önerildi. Avrupa Uzay Ajansı’na göre, önümüzdeki günlerde İtalya’nın Sardunya adasında Avrupa’nın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığı olan Ağustos 2021’de Sicilya’da kaydedilen 48.8 santigrat dereceyi aşabilecek sıcaklıklar yaşanması bekleniyor.

Ajans, Fransa, Almanya, Polonya ve diğer ülkelerin de önümüzdeki birkaç gün içinde aşırı sıcak hava koşullarıyla karşılaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yunanistan’da sıcaklıkların bu hafta boyunca artması bekleniyor. Cumartesi günü Atina’da sıcaklık 43 santigrat dereceye kadar çıkabilir. Ülkenin hava durumu ajansı, sıcaklıkların çarşamba gününden önce önemli bir değişiklik göstermeyeceğini belirtiyor.

 

Exit mobile version