Geçtiğimiz günlerde İngiliz basınında çıkan bir haberde, Dünya Kupası esnasında Filipinli bir işçinin öldüğü bilgisine ulaşılmıştı. Suudi Arabistan Milli Takımı’nın antrenmanını yaptığı tesislerde ışıkları tamir eden çalışanın; işini yaptığı sırada rampadan kaydığı ve kafasını yere çarpması sonucunda hayatını kaybettiği aktarıldı. Kupanın öncesinde çokça tartışılan işçi ölümleri, kupa esnasında da yaşanması sebebiyle bir kez daha gündeme geldi. Stadyum yapımında çalışan binlerce işçinin vefatının sorumluları olarak görülen Katar yetkilileri; öncesinde olduğu gibi, kupa esnasında olan ölümlerde de sorumluluk payını reddetme yolunu tercih ediyor.
İngiliz basınında yayımlanan haberin ardından, Katar 2022 Dünya Kupası’nın CEO’luğunu üstlenen Nasser al-Khater’e de haberle alakalı sorular soruldu. Geçmişte yaşanan işçi ölümleriyle birlikte kamp esnasındaki ölümü hatırlatan basın mensupları; tedbirlerin artırılması ve işçi ailelerine tazminat ödenmesi gerekliliğiyle alakalı sorular sordu. Ancak Katarlı CEO al-Khater’in cevabı, basın mensuplarını şaşkınlığa uğrattı. Nasser al-Khater; ölümün her an gelebileceğini, uyurken de çalışırken de yaşanabilecek bir şey olduğunu belirtti.
Kupanın öncesinden bu yana Katar’la alakalı tartışılan başlıca konu olan işçi ölümleri; kupanın çeyrek final aşamasına gelinmesine rağmen popülerliğini koruyor. Özellikle de Güney ve Doğu Asya’dan alınan çalışanların stadyum inşasında birbiri ardına hayatını kaybetmesi, Dünya gündemini epeyce meşgul etmişti. Kupa esnasındaki ölüm hakkındaki sorunun detaylı bir biçimde sorulmasına anlam veremeyen al-Khater; öncelikli olarak kupanın ortasına gelindiğini ve başarılı bir turnuva geçirdiklerini söyledi. Sonrasında ise; ilk soruda buna odaklanılmasının yanlış olduğunu ve başarılı giden işlerin öncelikli görülmesi gerektiğini vurguladı.
İnsan Hakları Gözlemevi Dünya Kupası CEO’sunu Kınadı
Ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyen Nassem al-Khater; Dünya Kupası süresi boyunca tartışılan bu konunun artık geride bırakılması gerektiğini ısrarla belirtti. Ortaya çıkan haberlerin tamamının sahte olduğunu ve insan hakları ihlalleriyle alakaları olmadığını söyleyen al-Khater; bu söylemlerin manşetlerde yer almasının Katar devleti için büyük bir hayal kırıklığı olarak yorumlandığını aktardı.
İngiliz basınındaki pek çok farklı yayın organının yaptığı araştırmalarda, Dünya Kupası’nda öken kişi sayısının 6 bin 500 civarında olduğu bilgisine rastlanıldı. Katar’ın kupayı düzenleme hakkı kazanmasından bu yana gelen süreçte yaşanan ölümlerin; FIFA ve diğer ülkeler tarafından sorgulanmaması ise, halk nezdinde çokça kınanmakta. Ayrıca kupadaki içki ve LGBTİ+ yasakları ise, kamp sürecinde meydana gelen başlıca olumsuzluklar olarak yorumlandı.
İnsan Hakları Gözlemevi’nin yayımladığı açıklamada ise; al-Khater’in işçi ölümleri hakkında çok rahat yorumlar yaptığı ve bu durumun kabul edilemez olduğu söylendi. Katar’daki kupanın CEO’luğunu üstlenen al-Khater; İnsan Hakları Gözlemevi ve birçok kuruluş tarafından kınandı.