Dünya, Gazze’de ateşkes çağrısı yapıyor!

İsrail-Hamas çatışmaları, 7 Ekim'den bu yana devam ediyor ve bir ayı geride bıraktık. İsrail, çocuk yaşlı demeden Gazze'ye gece gündüz saldırmaya devam ediyor. Batılı devlet temsilcileri, Tel Aviv'i ziyaret ederek İsrail'i desteklediler, ancak şimdiye kadar saldırıların durdurulması için somut bir adım atılmadı. Aynı zamanda birçok ülkede insanlar, acil bir ateşkes çağrısı yapmak için sokaklara döküldü.

dunya gazze habermeydan

Dünya, Gazze’de ateşkes çağrısı yapıyor.

Dünyanın dört bir yanında, Filistin’e destek amacıyla protesto gösterileri düzenlemekten vazgeçmeyen halklar var. Binlerce kişinin her hafta katıldığı bu yürüyüşler, uluslararası kamuoyunda İsrail’in saldırganlığına karşı artan endişeyi yansıtıyor. ABD, Kanada, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi birçok Batı ülkesinde protestocular, Gazze Şeridi’nde yaşanan sivil kayıplara rağmen kendi hükümetlerinin İsrail’i desteklemesinden duydukları hayal kırıklığını dile getirmek için bir araya geldi.

ABD’de, Washington başkentinde “Washington’a Ulusal Yürüyüş: Özgür Filistin” adı altında düzenlenen gösteriye, 450’den fazla sivil toplum örgütünün desteğiyle 30 binden fazla kişi katıldı. Bu kalabalık, Beyaz Saray’a yürüyerek, Biden yönetiminin İsrail’e verdiği desteği protesto etti.

Kanada’da, Montreal’de binlerce kişi, Gazze’deki insani krize dikkat çekmek için toplandı ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’dan acil bir ateşkes çağrısı yapmasını talep etti. Trudeau, Gazze savaşıyla ilgili konuşurken yanlışlıkla “ateşkes” kelimesini ağzından kaçırdı, ardından “insani duraklama” ifadesiyle düzeltti.

Avrupa’da da benzer gösteriler düzenlendi. İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişi Gazze’de ateşkes çağrısında bulunmak için toplandı, ancak bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi. Fransa’da Paris’te binlerce kişi Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulundu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirdi. Almanya’nın başkenti Berlin’de, 5 binden fazla kişi Filistinliler için yürüdü.

Dünyanın dört bir yanında, Filistin’e destek için yürüyüşler düzenlendi. Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, “uluslararası kamuoyunda İsrail’e desteğin azaldığı” uyarısında bulundu. Bennett, ABD’ye kamuoyu ve hükümet desteğini artırmak için ziyarette bulunacağını açıkladı.

Bu arada, İsrail genelinde, Hamas tarafından 7 Ekim’de rehin alınan kişilerin aileleri, onlara destek için sokaklara çıktı. Kudüs’te Başbakan Binyamin Netanyahu’nun evi önünde “istifa” çağrısında bulundular ve “Netanyahu katil” sloganları attılar. Polis, Başbakan’ın evinin önünde toplanan yaklaşık 2 bin protestocuya karşı güvenlik önlemleri aldı. Bazı rehine yakınları ise Tel Aviv’deki savunma bakanlığı binasının önünde çadır kurarak rehineler serbest bırakılana kadar bölgeyi terk etmeyeceklerini açıkladı.

Exit mobile version