Dünya çapında yeni bir salgın endişesi! Dikkat edilmesi gereken beş belirti

ABD ve Çin'deki vakaların ardından Avrupa'da da ortaya çıkan Beyaz Akciğer Sendromu adlı hastalık, küresel sağlık endişelerine neden oldu.

yeni salgin habermeydan 1

Dünya çapında yeni bir salgın endişesi yaşanıyor.

Beyaz Akciğer Sendromu olarak bilinen hastalık, ABD ve Çin’de bildirildikten sonra Avrupa’da da ortaya çıkması, küresel sağlık endişelerini artırdı.

Özellikle Hollanda’da, bu hastalığa yakalanan çocuklarda endişe verici bir artış gözlemleniyor. Beyaz Akciğer Sendromu, özellikle çocukları etkileyen ve akciğerlerde ciddi iltihaplanmalara yol açabilen bir hastalık olarak biliniyor.

Belirtiler arasında ateş, öksürük, yorgunluk, yeşil mukus ve nefes darlığı yer alıyor. Bu hastalığın, mikoplazma pnömonisi türlerinden biri olduğu düşünülüyor. Beyaz Akciğer Sendromu’nun yayılmasını engellemenin, temelde el yıkama, öksürürken ağzı kapatma ve hastalık döneminde evde kalma gibi basit önlemlerle mümkün olduğu vurgulanıyor.

Tayvan’ın özellikle yaşlılara, çocuklara ve bağışıklık sistemi zayıf olanlara Çin’e seyahat etmekten kaçınmalarını önermesi, Çin’deki durumun yeniden değerlendirilmesine neden oldu. Geçen yılın Aralık ayında Çin’in sıkı COVID-19 kısıtlamalarını kaldırmasından bu yana solunum yolu hastalıklarında artış yaşanması, Dünya Sağlık Örgütü’nün Pekin’den daha fazla bilgi talep etmesine yol açtı. Bu durum dünya çapında ‘Yeni bir salgın mı başlıyor?’ sorularını beraberinde getirdi.

Ayrıca, bazı sosyal medya kullanıcılarının hastanede serum takılan çocukların fotoğraflarını paylaşması ve kuzeybatıdaki Şian gibi şehirlerdeki yoğun hastane manzaralarının televizyonlarda yayınlanması, sağlık sisteminin zorlanabileceği endişelerini artırdı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 13 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu doğruladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

DSÖ ise endişeleri gidermek adına yaptığı açıklamada, Çinli sağlık yetkililerinin herhangi bir olağandışı ya da yeni patojen tespit etmediğini, uluslararası alarm veren kanıtlar olmadığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Beyaz Akciğer Sendromu’nun ve diğer solunum yolu hastalıklarının Kovid-19 sonrası yayılmasını engellemek için önlemler aldıklarını vurguladı.

Exit mobile version