DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında!

DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Velayudhan “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altında ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkiliyor" uyarısında bulundu.

dso dunya nufusunun yarisi risk altinda habermeydan

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında!

DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Velayudhan “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altında ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkiliyor” uyarısında bulundu.

Velayudhan “Daha yüksek ortalama sıcaklıklar, yağışlar ve daha uzun kuraklık dönemleriyle belirginleşen iklim değişikliği, dünya çapında rekor sayıda dang enfeksiyonuna yol açabilir. Bazı durumlarda, özellikle de ikincil enfeksiyon olarak adlandırdığımız ikinci kez enfeksiyona yakalandığınızda, bu ciddi dang hastalığına yol açabilir ve ölümcül de olabilir. 2000 yılında yaklaşık yarım milyon vakamız vardı ve 2022’de 4.2 milyondan fazla vaka kaydettik, bu da gerçekten sekiz katlık bir artışı gösteriyor” dedi.

Velayudhan, sivrisineklerin hem kuraklıkta, hem de sağanak yağış ve selin meydana geldiği durumlarda hayatta kalabildiğine dikkat çekerek, dang virüsü riskinin her koşulda artış gösterdiğini belirtti.

DSÖ’den söz konusu hastalığa ilişkin yapılan açıklamada “Dang hummasının özel bir tedavisi yoktur ve doğrudan bir ilaç müdahalesi de mevcut değildir. Hastalık genellikle ateş ve ağrıyı tedavi eden ilaçlarla tedavi edilir. Bir dang humması testinin güvenilir bir sonuç vermesi iki ila üç gün sürer” ifadeleri kullanıldı.

Dang humması hakkında daha fazla bilgi

* Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor.

* Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.

* Vakalar, genellikle “yağış dönemleri” olarak bilinen haziran, eylül, aralık ve martta artış gösteriyor.

* Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.

* Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.

 

 

Exit mobile version