Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antonio Guterres ve Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda önemli temaslarda bulunmak üzere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

bakan fidan habermeydan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüşerek İstanbul Tahıl Anlaşması’na ilişkin son gelişmeleri ele aldı.

ARDI ARDINA GERÇEKLEŞEN TEMASLAR

Bakan Fidan, aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşmede, İstanbul Tahıl Anlaşması kapsamında meydana gelen son gelişmeleri ve orman yangınları için Rusya’dan temin edilecek büyük gövdeli yangın uçağı konusunu ele aldı.

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI

Rusya, anlaşmanın sona ermesine saatler kala dün anlaşmayı askıya aldı. Kremlin sözcüsü Peskov, “Karadeniz Tahıl Anlaşması şu anda durdurulmuştur” açıklamasını yaptı. Bununla birlikte, Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’nın bu kararına rağmen Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının devam edeceğini belirtti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna saldırılarının ardından gıda fiyatlarının etkisini azaltmak amacıyla Türkiye’nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler kontrolünde Nisan 2022’de başlayan görüşmeler sonucunda 22 Temmuz 2022’de imzalanmıştır. İlk etapta 120 gün süreyle geçerli olacak şekilde başlayan anlaşma birçok kez askıya alınmış ve daha sonra uzatılmıştır.

Exit mobile version