Danimarka’da Türk İşçilerden Dil Sınavı İsteme Kararı Yargıdan Döndü!

AB Adalet Divanı, Danimarka'da aile birleşimi yoluyla vatandaşlık almak isteyen Türk işçilerden dil sınavı istenme kararını iptal etti.

eu adalet

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’nda alınan bir karar; başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin vatandaşını doğrudan etkiledi. Danimarka’da aile birleşimi yapmak isteyen Türk işçiden dil testi talep eden devlet yetkilileri; bu testin aile fertlerinde olmaması nedeniyle birleşim talebini reddetti. Konuyu yargıya taşıyan aile, Danimarka devletinin bu konuda haksız olduğunu savundu. AB Adalet Divanı’nın aldığı karar, Danimarka devletinin haksız bir istekte bulunduğu yönünde oldu.

1980 yılından bu yana Danimarka’da çalışan Türk bir işçinin karısı; 2015’te oturma izni için başvuruda bulundu. Aile birleşimi yoluyla bu izni almak isteyen kadın, Danimarka yetkililerinin dil testi talebiyle karşı karşıya kaldı. Bu teste dair herhangi bir sonuç sunulmaması nedeniyle reddedilen oturma izni talebi; Danimarka’da kalıcı oturma izni bulunan eş tarafından yargı makamlarına taşındı. AB Adalet Divanı’na kadar uzanan bu dava, Türk çiftin lehine sonuçlandı.

Avrupa‘nın en büyük yargı mercilerinden olan AB Adalet Divanı; Türkiye’nin 1980’de Avrupa Ekonomik Topluluğu’yla imzaladığı anlaşmayı bu talebin haklılığının bir numaralı delili olarak gösterdi. Yapılan ortaklık anlaşması uyarınca, oturma izni veya aile birleşimi taleplerinde “dil testi” şartı aranmaması gerekliliğinin altı çizildi. Ayrıca mahkemede açıklanan kararda, dil testinin bir entegre şartı olamayacağı da belirtildi. Ülkenin yerel dilini bilmenin entegrasyonu belli eden bir unsur olamayacağına hükmeden mahkeme; bu zorunluluğun hiçbir ülkede konulamayacağını da açıkça ifade etti.

Türk Vatandaşları Aile Birleşimi Mağduru Olmayacak!

Özellikle de Avrupa’da çalışmakta olan Türk vatandaşlarının çokça yaşadığı problemlerden olan aile birleşimi; AB Adalet Divanı’nın aldığı bu kararla birlikte önemli ölçüde kolaylaştı. Birçok ailenin ayrı yaşamasına neden olan bu gibi uygulamalardan mağdur olan Türk aileler; alınan bu kararı bir emsal olarak gösterebilme hakkını elde ettiler. Aile içerisinde Avrupa’da çalışan herhangi bir birey; AB’de kalıcı oturma izni alması halinde, ailesini de beraberinde getirme hakkını net bir biçimde elde etti.

Son günlerde birçok vatandaşın problem yaşadığı vize konusunun da, bu karardan etkilenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle de Avrupa’daki yakınlarından aldıkları davetiye yoluyla vize almak isteyen vatandaşlar; AB’nin emsal kararındaki şerhler sayesinde vize işlemlerinde kolaylık sağlayabilecek konuma eriştiler.

Danca dil testi sonucu ibraz edemeyen eşin; bu kararla birlikte kısa bir süre içerisinde oturma izni alması bekleniyor.

Exit mobile version