Çin’in en genç uzay ekibi Dünya’dan ayrıldı

Çin'in Shenzhou-17 uzay görevi için taykonot ekibi, uzay istasyonuna fırlatıldı.

cin uzay habermeydan

Çin’in en genç uzay ekibi Dünya’dan ayrıldı.

Çin, tarihi bir anı daha yaşayarak Shenzhou-17 uzay misyonunu başlattı. Bu özel misyon, Çin’in uzay tarihindeki en genç üç taykonotunu barındıran Shenzhou-17 insanlı uzay aracının, yerel saatle 11.14’te Uzun Yürüyüş-2F-Y17 taşıyıcı roketiyle Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden uzay istasyonuna fırlatılmasıyla başladı. Shenzhou-17’nin fırlatılmasının ardından 10 dakika içinde belirlenen yörüngeye başarıyla yerleşti. Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamada, Shenzhou-17’nin kalkıştan yaklaşık 6,5 saat sonra Çin’in uzay istasyonuyla hızlı bir şekilde kenetleneceği ve taykonotların daha sonra Çin’in Tiangong adını taşıyan uzay istasyonuna geçerek istasyonda görev yapan diğer üç taykonotla bir araya geleceği belirtildi.

Shenzhou-17 misyonunun liderliği, daha önce 2010 yılındaki uzay misyonunda da görev almış olan 48 yaşındaki eski Hava Kuvvetleri Pilotu Tang Hongbo tarafından üstlenildi. Tecrübeli taykonota, uzaya ilk seyahatleri olan 33 yaşındaki Tang Shengjie ve 35 yaşındaki Jiang Xinlin eşlik ediyor. Uzay aracının mürettebatı, ortalama yaşları 39 olan Çin’in insanlı uzay çalışmaları tarihindeki en genç astronot ekibi olarak tarihe geçti.

CMSA’nın açıklamasına göre, Shenzhou-17 uzay aracındaki üç astronot, Mayıs ayında uzay istasyonuna gönderilen Shenzhou-16’daki üç astronotla görev değişimi yapacak. Bu görev değişiminin ardından Shenzhou-17 mürettebatı, 2024 yılının Nisan ayına kadar uzay istasyonunda kalacak. Shenzhou-16 mürettebatı ise 31 Ekim’de Dünya’ya dönecek.

Yeni taykonot ekibi, uzay istasyonunda 6 ay boyunca çeşitli görevler üstlenecek. Bu görevler arasında yörüngede uzay bilimleri deneyleri, uzay aracı dışında gerçekleştirilen aktiviteler ve yük operasyonları gibi çalışmalar bulunuyor. Özellikle araç dışı yüklemelerin yapılması ve uzay aracı dışında onarım görevlerinin üstlenilmesi gibi çalışmalarla Çin, uzay araştırmalarında yeni bir dönemi başlatacak. Çin, 2003 yılındaki ilk insanlı uzay görevinin tamamlanmasının üzerinden geçen 20 yılda toplam 12 insanlı uzay görevi gerçekleştirmiş bulunuyor, bu da ülkenin uzay keşifleri alanındaki başarılarının bir yansımasıdır.

Exit mobile version