Çin’de sanayi şirketlerinin karında yılın en büyük düşüşü!

Çin'de sanayi şirketlerinin karı, eylül ayında yıllık bazda yüzde 27,1 oranında azalarak bu yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Bu durum, ülkedeki ekonomik koşulların zorluğunu ve sanayi sektöründe karşılaşılan sorunların derinleştiğini göstermektedir.

cin sanayi habermeydan

Çin’de sanayi şirketlerinin karında yılın en büyük düşüşü görüldü.

Ulusal İstatistik Bürosu’ndan (UİB) gelen verilere göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,81 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde 5 trilyon 228 milyar yuana (yaklaşık 742,6 milyar dolar) ulaştı. Ancak, bu toplam karlar eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27,1 oranında düşerek bu yılın en büyük kaybını kaydetti. Ağustos ayında da karlar yüzde 17,8 azalmıştı.

Eylül ayında karlılık, devlete ait şirketlerde yüzde 6,5, özel sektör işletmelerinde ise yüzde 9,6 oranında azalma gösterdi. İlk dokuz ayda toplam karlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 düşerken, ilk sekiz ayda görülen yüzde 0,5’lik büyüme trendi de tersine döndü. Devlete ait şirketlerin karları bu dönemde yüzde 1,3, özel sektör işletmelerin ise yüzde 2,6 oranında düştü.

Sanayi karlılığındaki bu düşüş, dünyanın en büyük sanayi üreticisi olan Çin’de zayıf iç talep, deflasyon ve gayrimenkul sektöründeki sorunlar gibi uzun vadeli problemlerin ekonomik büyümeyi ne kadar olumsuz etkilediğini gösteriyor. Hükümet ve ekonomi yönetimi, son bir ayda ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla bazı canlandırma tedbirleri alsa da, bu önlemlerin henüz reel ekonomiye yansımadığı belirtiliyor. Çin ekonomisi, ilk dokuz ayda yüzde 4,8 oranında büyüyerek, hükümetin bu yıl için öngördüğü “yüzde 5 civarında” olan büyüme hedefinin altında kalmış durumda.

Exit mobile version